Debat

Den tunge gruppe kræver en særlig indsats

DEBAT: Der kan sagtens findes nye medarbejdere blandt de sidste af kommunens ledige, skriver direktøren for Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen.
Det er muligt at besætte ledige stillinger i kommunerne, hvis man benytter det sidste af den ledige arbejdskraft, skriver direktøren for Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen.
Det er muligt at besætte ledige stillinger i kommunerne, hvis man benytter det sidste af den ledige arbejdskraft, skriver direktøren for Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Torben Møller-Hansen
Direktør, Foreningen Nydansker

Der mangler stadig medarbejdere i en del brancher og virksomheder i Danmark, selvom det modsatte præger overskrifterne i dagens aviser. Foreningen Nydansker her ved flere lejligheder assisteret medlemmer i forhold til disse udfordringer, bl.a. ved at sætte virksomheden og kommunen til det samme bord.
Hvor der er ledige, og muligheder for uddannelse og kvalificering bør der i udgangspunktet være fælles interesser. Det er bare ikke altid, barriererne er hvor man forventer det.

Ikke alle kommunens ledige er "emner"
Hvad kan lade sig gøre i forhold til ledige stillinger? Der er groft sagt 2 grupper af ledige tilbage. De "tunge ledige" med den tekniske betegnelse matchgruppe 4 og 5, samt de selvforsørgende. Den sidste gruppe rummer i sagens natur en bred variation af kompetencer og motivation med mange potentielle emner.
Der er dog ikke mange kommuner, der systematisk arbejder med denne gruppes kompetencer, ganske enkelt fordi de ikke er forpligtet til det, men udelukkende kan vælge at gøre det af egen drift. Den drift er ikke udbredt, selvom det i de fleste tilfælde ville komme de lokale virksomheder og skatteborgerne til gode. Således møder kommunen ofte de lokale virksomheder med emner fra den "tunge" restgruppe af ledige. En barriere, som de færreste virksomheder er klar over, al den stund at de ikke møder alternativerne.

Den tunge gruppe kræver ofte en særlig indsats
Det kan sagtens lykkes at finde nye medarbejdere blandt de sidste af kommunens ledige, men det kræver erfaringsmæssigt et nært samspil mellem virksomhed og kommune, samt at virksomheden er klar til at tage det ansvar, som følger med. Her mødes processen i nogle tilfælde større eller mindre barrierer al den stund, at socialt ansvar ikke er lige forankret i alle virksomheder.
Det glade budskab er så, at det i ganske mange tilfælde ikke stopper processen. Ofte er virksomheder indforstået med de ekstra indsatser, der skal sættes op omkring på vej mod en ordinær ansættelse, især når kommunen supplerer med de økonomiske kompensationsmuligheder, som kan tages i anvendelse. Der er med andre ord stadig farbar vej.

Når ordren bliver omfattende
Det er dog ikke altid, formidlingen af en eller to nye potentielle kandidater dækker virksomhedens behov. I en del tilfælde, hvor der skal åbnes en ny afdeling, en ny butiksenhed eller tilsvarende, er det ikke nok med "business as usual". Her er brug for større indsatser, flere ledige og mere målrettet træning. På den anden side er det også chancen for at arbejde målrettet med jobskabelsen i alles interesse. "Gribskov-modellen" er et blandt flere eksempler på, hvorledes et hold fra den tunge ledighedsgruppe i samarbejde mellem kommune, træningspartner og virksomhed kan bringes i arbejde.
Det koster mere, kommunens indsatsvilje skal være større, men gevinsten er også tilsvarende større. Desværre oplever ikke alle virksomheder tilbuddet om denne type af indsatser. Der ligger oftest interne kommunale forhold til grund for denne barriere, hvoraf nogle kan se usædvanligt fornuftige ud.
Fakta er bare, at rent det faktisk lader sig gøre i dagens Danmark, at virksomheder, der har 10 ledige ufaglærte stillinger og en imødekommende indstilling til socialt ansvar, ender med ikke at få den service, de har brug for, men i stedet bliver tilbudt netop "business as usual".

Behovet for professionel fleksibilitet
De kommunale jobcentre bør kunne hjælpe virksomheders behov uanset størrelse og tidspunkt på budgetåret, hvis de står med en virksomhed, der vil noget. Vi har ikke råd til at sige nej. Omvendt skal jobcentrenes virkelighed også accepteres. Spørgsmålet er, om denne situation afspejler en manglende fleksibilitet i den økonomiske hverdag i de kommunale jobcentre, eller den dækker over forskelle i kommunernes risikovillighed. Måske vi skulle fokusere på de kommuner, der satser og vinder sammen med virksomhederne, især der hvor det kræver fleksible indsatser og nytænkning.

Det kan sagtens lykkes at finde nye medarbejdere blandt de sidste af kommunens ledige, men det kræver erfaringsmæssigt et nært samspil mellem virksomhed og kommune, samt at virksomheden er klar til at tage det ansvar, som følger med.

Torben Møller-Hansen
Direktør, Foreningen Nydansker

Deres resultater bør medføre løbende vurderinger af rammerne for den kommunale jobskabelses indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Møller-Hansen

Virksomhedsleder, Idræt Gentofte Kommune
cand.merc. i HR og strategisk ledelse (CBS 1995)

0:000:00