Mors opbakning er en drivkraft

UDDANNELSE: Forældres opbakning kan få eleverne til at lægge sig i selen, viser en ny undersøgelse.
Mors opbakning er tit en vigtig drivkraft for børn, der klarer sig godt i skolen.
Mors opbakning er tit en vigtig drivkraft for børn, der klarer sig godt i skolen.Foto: colourbox.com
Anders Agner Pedersen

Vi kan se, at hvis de er enige i, at god uddannelse er vigtig for deres mor, så klarer de sig også bedre, end hvis de er uenige.

Camilla Hvidtfeldt
Cand.scient.soc., Rockwool Fondens Forskningsenhed
Der er intet som et anerkendende klap på skulderen. Men en ny undersøgelse viser nu, at hvis opbakningen kommer fra mor eller far, så kan de virkelig få eleverne til at lægge sig i selen. Ikke mindst blandt de unge indvandrere er der en tydelig sammenhæng. Gennem længere tid har cand.scient.soc. Camilla Hvidtfeldt fra Rockwool Fondens Forskningsenhed undersøgt netop morens indflydelse på børnenes indsats. Således er de unge blevet spurgt om, hvorvidt de er enige eller uenige i, at deres mor vægter god uddannelse højt. Det erklærer 79 procent af de adspurgte indvandrerelever sig meget enige i, mens de danske elever ligger lidt lavere med 56 procent. Det, der ifølge Camilla Hvidtfeldt er interessant i denne sammenhæng, er at se på, hvad det betyder for deres resultater i skolen.

"Vi kan se, at hvis de er enige i, at god uddannelse er vigtig for deres mor, så klarer de sig også bedre, end hvis de er uenige. Mere kan vi ikke se. Men der er en sammenhæng. Vi vil gerne tolke mere, men det har vi ikke belæg for," siger Camilla Hvidtfeldt til Altinget.dk.

God uddannelse er vejen frem
Ifølge forskeren er der grundlæggende tre mulige forklaringer på sammenhængen. Enten påvirker morens fokus på god uddannelse børnenes skoleresultater i positiv retning. Eller også lægger moren mere vægt på god uddannelse, hvis hun kan se, at hendes barn klarer sig godt i skolen. Endelig kan det også tænkes, at sammenhængen skyldes noget helt tredje, som forskerne ikke har observeret.

Foruden det faktum, at alle forældre vil deres børn det bedste, så findes der ifølge Camilla Hvidtfeldt en anden meget væsentlig årsag til, at indvandrerforældre lægger så stor vægt på god uddannelse.

0:000:00