S og SF: Finanslov uden sociale ambitioner

FINANSLOV: Socialpolitikken glimrer i sit fravær på dette års finanslov, lyder meldingen fra Socialdemokraterne og SF.
Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, kritiserer regeringen for ikke at have prioriteret de sociale områder højere i årets finanslov. En kritik, som SF bakker op om.
Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, kritiserer regeringen for ikke at have prioriteret de sociale områder højere i årets finanslov. En kritik, som SF bakker op om.Foto: www.socialdemokraterne.dk
Anders Agner Pedersen

Regeringen er ikke interesseret i at hjælpe de socialt svageste. Deres interesse ligger i den gruppe, som skal beslutte, om de skal have et HTH-køkken eller et Svanekøkken.

Özlem Cekic
Socialordfører, SF
Sent mandag aften lykkedes det regeringen at lande dette års finanslov med støtte fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Blandt andet er partierne blevet enige om at indføre et loft for ældres egenbetaling af madservice på 3.000 kroner. En ting, som især Dansk Folkeparti gjorde meget ud af at fremhæve. Også statsministeren var meget tilfreds med aftalen, og delte flittigt ud af roserne til finansministeren for det fremragende resultat. Helt så fremragende synes man nu ikke, at finansloven er, hos oppositionen. Og da slet ikke på det sociale område. Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen har da også svært ved finde ret meget godt at sige om den sociale del af årets finanslov.

"Det er jo frygteligt uambitiøst. Der er to problemer. Dels det grundlæggende, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke vil bruge nok penge på velfærdssamfundet. Det har to konsekvenser. Det ene er, at vi ikke får løst problemerne med finanskrisen, fordi hvis man for alvor satte gang i en udbygning af velfærdssamfundet ville det kunne skabe noget beskæftigelse, og dermed genere noget mere økonomisk aktivitet. Og det andet problem er, at vi ikke får rettet op på nogle af de skævheder, der er i vores velfærdssamfund," siger Mette Frederiksen og uddyber:

S: Endnu et år med sociale forringelser
"Mange af de ældre borgere, der oplever, at pengene er blevet knappe på grund af de stigende priser, men som stadig bor i eget hjem, de får ikke en krone mere. Det er det ene. Det andet er, at vi mener, at der er et meget stort behov for nogle bedre nomeringer på børneområdet. Der sker heller ikke noget. Og så er der et andet meget stort problem, nemlig at der er blevet skabt en meget større fattigdom på grund af for lave ydelser. Men der sker heller ikke noget," påpeger Mette Frederiksen, der forudser, at der vil komme til at ske sociale forringelser i 2009.

"Det vil blive endnu et år med sociale forringelser, fordi man ikke har taget de nødvendige initiativer. Når kommunerne fortsat har så stram økonomisk politik, som de har, så vil vi jo løbende se besparelser på både børneområdet og på ældreområdet. Og i øvrigt også på handicapområdet, som jo slet ikke er med i denne her finanslov," forudser Mette Frederiksen.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00