Jul og nytår fører til flere selvmord

JUL: Antallet af selvmord og selvmordsforsøg stiger efter højtider som jul og nytår. Det kræver energi at tage sit eget liv.
Julen kan være svær at komme igennem, hvis man ikke har det godt. Antallet af selvmord stiger efter højtiderne.
Julen kan være svær at komme igennem, hvis man ikke har det godt. Antallet af selvmord stiger efter højtiderne.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Når et menneske, der har det svært, oplever, at julen og nytåret ikke medførte den forventede glæde eller fællesskab, eller at den faktiske livssituation står i skarp kontrast til juletidens, kan det slukke den sidste livsgnist og føre til selvmord

Morten Thomsen
Bestyrelsesformand, Livslinien
Kontrasten er skærende i disse juledage: Der er alle de glade, som råhygger med familie og venner. Og så er der dem, som oplever det stik modsatte, nemlig ensomhed og modløshed.

Men alligevel sker der ikke flere selvmord i julen end på andre tidspunkter af året, oplyser Livslinien. 

Til gengæld stiger antallet af selvmord og selvmordsforsøg efter jul. Og efter nytår, påske og efter andre højtider.

International forskning
Ifølge international og national forskning skyldes det flere faktorer, siger Livsliniens bestyrelsesformand Morten Thomsen:

"Det er de brudte løfters tid. Når et menneske, der har det svært, oplever, at julen og nytåret ikke medførte den forventede glæde eller fællesskab, eller at den faktiske livssituation står i skarp kontrast til juletidens, kan det slukke den sidste livsgnist og føre til selvmord."

En højtid kan være med til at tydeliggøre et fravær, hvilket kan forstærke følelsen af ensomhed og modløshed. En anden forklaring er, at nogle venter til efter højtiderne af hensyn til de pårørende.

Selvmord kræver overskud
Det kræver også en vis portion energi at tage sit eget liv.

"For mennesker, der lider af depression, kan forårets lys reducere depressionen, hvilket kan medføre øget energi til at gennemføre et selvmord," siger Morten Thomsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Thomsen

Stifter, Livslinien, medstifter, Det Sociale Netværk, bestyrelsesformand, Care4People
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)









0:000:00