Asylboliger på vej, men beboere mangler

NYHED: De første asylboliger er på vej, men Udlændingeservice har ikke fundet beboerne endnu. Hjemsendelsesaftale med Irak kan gøre boligtilbuddet overflødigt.
"Vi ved endnu ikke, hvornår vi får en hjemsendelsesaftale.  Så det berører ikke regeringens plan om at tilbyde familier med særlige behov en bolig uden for centrene," siger Birthe Rønn Hornbech.
"Vi ved endnu ikke, hvornår vi får en hjemsendelsesaftale. Så det berører ikke regeringens plan om at tilbyde familier med særlige behov en bolig uden for centrene," siger Birthe Rønn Hornbech. Foto: ft.dk
Marie Louise GørvildHenrik Theil

Der skal ikke gå længe, før vi har en afklaring. Men man må være opmærksom på, at det kan skyldes mange ting. Måske nogle af familierne ikke ønsker at flytte ud. Jeg går dog ud fra, at Udlændingeservice allerede har kendskab til nogle familier. Derfor vil jeg nu rykke for en udmelding, så vi kan komme i gang med boligtilbuddene.

Birthe Rønn Hornbech
Integrationsminister
Fakta
Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog 16. januar en asylaftale, hvor op til 50 familier (170 personer) får lov til at flytte i egen bolig uden for asylcentrerne.

Kriteriet for udflytning er, at familierne har været i et dansk asylcenter mere end 3 år efter deres endelige afslag på asyl.

Dertil skal familier være fra et land, hvor der ikke er mulighed for tvangsmæssig hjemsendelse. Det omfatter landene Irak, Iran, Kosovo og Somalia.


Kilde: Integrationsministeriet
Dansk Røde Kors er i fuld gang med at finde boliger i de kommuner, der huser asylcentre. Der mangler blot den vigtigste del af arbejdet; listen over hvilke 50 familier, der skal modtage regeringens og Dansk Folkepartis tilbud om egen bolig uden for asylcentrene.

"Vi har startet annonceringen efter lejemål i weekenden, og er ved at indgå de første aftaler rundt omkring i kommunerne. Mit bud er, at vi kan finde boligerne i løbet af nogle måneder," siger Carsten Isaksen, bygningsleder i Dansk Røde Kors.

Han tilføjer, at lejeaftaler, der er ved at falde på plads, indgås med private udlejere i tilknytning til centrene Avnstrup og Sandholm.

Venter på Udlændingeservice
Det er Udlændingeservice, der skal udfærdige en liste over de 50 familier, som skal omfattes af regeringens boligtilbud. Den liste afventer man endnu i Dansk Røde Kors.

0:000:00