Hver fjerde kontanthjælpsmodtager er fattig

NYHED: Kontanthjælpsloft fik andelen af fattige kontanthjælpsmodtagere til at stige, og de udgør den største gruppe fattige i Danmark.
Lars Andersen, direktør i AE-Rådet: Det stigende antal fattige kontanthjælpsmodtagere er stærkt bekymrende, især set i lyset af, at fattigdommen også rammer kontanthjælpsmodtagernes børn.
Lars Andersen, direktør i AE-Rådet: Det stigende antal fattige kontanthjælpsmodtagere er stærkt bekymrende, især set i lyset af, at fattigdommen også rammer kontanthjælpsmodtagernes børn.
Henrik Theil

Selve det grundsynspunkt, at bare man pisker folk nok økonomisk, så skal de nok finde på noget at lave, er usympatisk. Og så er det heller ikke rigtigt.

Lars Andersen
Direktør i AE-Rådet
Kontanthjælp, ledighed og revalidering er nøgleordene, når man skal finde fattige danskere. AE-rådet har kortlagt fattige efter arbejdsmarkedsstatus, og her indtager kontanthjælpsmodtagere en lidet flatterende førsteplads.

Omkring 26 pct. af kontanthjælpsmodtagerne var ramt af fattigdom i 2005, mens det kun drejer sig om 2 pct. af de beskæftigede. For de beskæftigede som for næsten alle grupper er andelen af fattige stort set ens fra 2001 til 2005, bortset fra kontanthjælpsmodtagere. Især fra 2003 til 2004 steg andelen af fattige kontanthjælpsmodtagere mærkbart, blandt andet som følge af, at kontanthjælpsloftet blev indført (se figur).

Der en forholdsmæssig stor andel af ledige og personer på revalidering, som er ramt af fattigdom. Knap 10 pct. af de ledige lever i fattigdom, mens det gælder omkring 9 pct. af revalidenderne. Antallet af fattige ledige skal ses i sammenhæng med, at arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere også indgår i ledighedstallet. 

Fattige opdelt på arbejdsmarkedsstatus i pct. 2005

Dokumentation

Definition af fattigdom

Fattige er defineret som antallet af personer med en indkomst under halvdelen af medianindkomsten, hvor medianindkomsten er en betegnelse for den midterste indkomst i indkomstfordelingen.

Der er således (pr. definition) præcis 50 pct. af befolkningen, der har en indkomst, der er større end medianindkomsten, mens 50 pct. af befolkningen har en indkomst, der er lavere end medianindkomsten. 

Der er i opgørelserne korrigeret for antal medlemmer i hustanden, ligesom studerende er udeladt i flere opgørelser.

Se mere på http://www.aeraadet.dk/










0:000:00