LA: Alle har et medmenneskeligt ansvar

INTERVIEW: Liberal Alliances socialpolitiske udmeldinger er blevet overdøvet af støj på de indre linjer, erkender Anders Samuelsen.
Liberal Alliances socialordfører, Anders Samuelsen, vil have danskerne til at påtage sig et større socialt ansvar.
Liberal Alliances socialordfører, Anders Samuelsen, vil have danskerne til at påtage sig et større socialt ansvar.Foto: Pressefoto/Martin Ravn
Anders Agner Pedersen

Siden den 7. maj 2007 har nok været nok adskillige gange for det, der tidligere hed Ny Alliance. Først fik Gitte Seeberg og Malou Aamund nok. Så fik Naser Khader og Anders Samuelsen nok af Jørgen Poulsen.

Og for at sætte kronen på værket fik de to herrer nok af såvel partinavn som partiprogram, som blev skrottet til fordel for et nyt. Den heftige turbulens har gjort, at det var de færreste, som rent faktisk vidste, hvad partiet mente på en række politiske områder.

Ikke mindst på det sociale område var det meget uklart, hvad partiet ville. Det blev heller ikke meget bedre af, at det ikke fremgik af partiets hjemmeside, hvem der var partiets ordfører på området.

Og medstifter af Liberal Alliance Anders Samuelsen kan da også godt forstå, hvis der er nogen, der ikke helt har styr på, hvad partiet har af holdninger på det sociale område.

Bare fordi man er liberal, betyder det ikke, at man har nok i sig selv.

Anders Samuelsen
Socialordfører, Liberal Alliance

Samuelsen er socialordfører
"Jeg er partiets socialordfører. Den eneste grund til, at det ikke står på vores hjemmeside endnu, er, at vi endnu ikke har fået lavet en endelig fordeling af ordførerskaberne, efter Villum Christensen er kommet til. I øjeblikket er vores socialpolitik ikke så udbredt, og det skyldes, at der har været enormt meget støj, hvilket vi selvfølgelig er trætte af. Men det var nødvendigt for os at gennemleve denne proces, og nu gælder det om at tale politik," fastslår Liberal Alliances socialordfører, Anders Samuelsen.

Helt grundlæggende mener Liberal Alliance ikke, at velfærdssamfundet, som det ser ud i dag, tilnærmelsesvis er godt nok.

Velfærdsstaten har spillet fallit
"Lige nu er velfærdssamfundet kun for dem, som selv kan klare sig, og som er en del af fællesskabet. Og som det er lige nu, så er der 700.000 mennesker, der står uden for fællesskabet. Og det er simpelthen ikke godt nok. Og der har vi altså en kerneopgave, som jeg ser det. For det skal der tages hånd om. Der er for eksempel alt for mange på overførselsindkomst," siger Anders Samuelsen, der svarer uden et øjebliks tøven, da han bliver spurgt, om han mener, at den nuværende velfærdsstat har spillet fallit:

"Ja, det mener jeg bestemt, at den har. Det er også derfor, vi mener, at der er behov for en generel debat om velfærdsstaten," forklarer han.

Velfærd handler om prioritering
At Liberal Alliance går imod den politiske strøm på en lang række områder er ingen hemmelighed. Det gælder også på det socialpolitiske område.

"Som vi ser det, så er det forkert at opfatte politik som en fordeling af velfærden, det er et spørgsmål om at prioritere velfærden," siger Anders Samuelsen og uddyber:

"Vi mener, at der er nogle mønstre, som skal brydes på det socialpolitiske område. Det skal ikke bare handle om, hvem der nu kan give 500 kroner mere. Når der er 700.000, som er uden for fællesskabet, så er det ikke nok, at man laver lappeløsninger. Så er man altså nødt til at se på de generelle strukturer."

Den enkelte skal være socialt ansvarlig
Foruden et generelt opgør med den nuværende måde at tænke velfærd på efterlyser Anders Samuelsen også, at den enkelte borger bliver bedre til at vise social ansvarlighed.

"Med et personligt ansvar følger også et medmenneskeligt ansvar," påpeger Anders Samuelsen, der netop selv er blevet støtteperson for en ung knægt, der for nylig var ved at tage en overdosis narkotika.

"Jeg gør det jo først og fremmest, fordi jeg gerne vil hjælpe drengen. Det er ikke en, som jeg er i familie med, men det er en fra den egn, hvor jeg kommer fra. Og når man møder et menneske, som rækker hånden ud for at få hjælp, så synes jeg, at man har pligt til at hjælpe," understreger Anders Samuelsen og tilføjer afslutningsvis:

"Bare fordi man er liberal, betyder det ikke, at man har nok i sig selv."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00