Debat

Hvor er den positive vinkel og mulighederne?

DEBAT: Den reelle mangel på arbejdskraft i Danmark, som indvandrere skal løse, drukner i trættende og urimelige barrierer, skriver direktøren for Foreningen Nydansker.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Møller-Hansen
Direktør for Foreningen Nydansker

Øst-arbejderne - hvem denne nye terminologi så end dækker - arbejder ifølge ugebrevet A4 sort i stort tal. 3F tilføjer med deres aktuelle reklame kampagne, at "østarbejderne kommer af sig selv..." og supplerer udsagnet med en sød lille dreng, der i sagens anledning har fået på monteret et bredt sort overskæg.

Studieværten for DR2 programmet "smagsdommerne", Adrian Hughes, som i øvrigt har modtaget en sprogpris, beskriver i en kronik i Berlingske Tidende, hvordan han trods mange års selvfinansiering og kulturelt engagement i Danmark på ydmygende vis trækkes rundt i "systemet" og modtager "trusselsbreve" fra de flinke serviceinstitutioner, som vores politikere har givet til opgave at "hjælpe" folk fra resten af verden til bl.a. at arbejde i Danmark.

Hård kamp for midlertidig tilladelse
På den knap så kulørte front har jeg kunnet følge, hvorledes en vellidt og fagligt uddannet sygeplejerske fra eks-Jugoslavien sammen med sine loyale kolleger, brugere og lokal befolkningen på et ældrecenter i Nordsjælland har måttet kæmpe og skrive breve i måneder, blot for at opnå midlertidig tilladelse til at arbejde og betale skat i Danmark.

De virksomheder, der med møje og besvær får trukket medarbejdere fra udlandet, har mere end svært ved at fastholde dem. Ikke fordi arbejdspladsen eller jobbet ikke lever op til forventningerne, men fordi samfundet af ægtefælle og børn opleves som alt andet end åbent og opsøgende. Hvordan er vi nået dertil?

Torben Møller-Hansen
Direktør for Foreningen Nydansker

Her skulle de bl.a. andet bevise, at der var mangel på sundhedspersonale i Nordsjælland og slå stillingen op i EU. En udtrættende og urimelig indsats, som få kan manifestere.

Samtidigt med ovenstående kan enhver, der interesserer sig for det, konstatere, at Danmarks fortsatte vækst ifølge vismænd og økonomer er afhængig af arbejdskraft, som vi ikke har i Danmark. Og at mange danske virksomheder stadig mangler arbejdskraft i stor stil og bl.a. sundhedssektoren er i katastrofe beredskab mht. manglen på kolleger i den nære fremtid.

Danmark er alt andet åben og opsøgende
Oven i købet viser en række undersøgelser og rapporter fra det forløbne år, at de virksomheder, der med møje og besvær får trukket medarbejdere fra udlandet gennem det ovenfor beskrevne minefelt, har mere end svært ved at fastholde dem. Ikke fordi arbejdspladsen eller jobbet ikke lever op til forventningerne, men fordi samfundet af ægtefælle og børn opleves som alt andet end åbent og opsøgende.

Hvordan er vi nået dertil, at vi indretter os så problemfokuseret, at vi kun i begrænset omfang evner at se mulighederne og løsningerne?

Hvor er den positive omtale?
Vi har brug for arbejdskraften, væksten og modet. Vi kan konstatere, at der i relation hertil er en mængde barrierer, som det fortsat kræver innovation at bearbejde. Hvor er den positive omtale af de mere end 100.000 nydanskere, der hver dag går på arbejde og betaler deres skat? Hvor er historierne om de indvandrere, der hver dag bidrager med know-how til deres virksomhed og kolleger?

Erkendelsen og den positive energi i disse eksempler løfter meget mere end konkrete ændringer af en eller flere ordninger. Den skaber modet til at tænke offensivt som alternativ til at grave vores samfund og nationale brand yderligere ned. Det er ikke naivt at tro på, at enderne kan nå sammen, det bør i hvert fald have en reel chance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Møller-Hansen

Virksomhedsleder, Idræt Gentofte Kommune
cand.merc. i HR og strategisk ledelse (CBS 1995)

0:000:00