Ældre må vente længere på besøg: Teststrategien skal først på plads

SÅRBARE: I nat blev alle partier enige om en aftale, der blandt andet skal hjælpe ensomme ældre og sårbare, som savner besøg fra pårørende. Men flere ordførere er enige om, at man ikke skal åbne for besøg, før en reel teststrategi er på plads. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

I den nye aftale om at genåbne samfundet yderligere for blandt andet en række erhverv, bliver der også sat fokus på de ældre og udsatte.

Der skal udvikles initiativer til at modvirke ensomhed og støtte sårbare, og man vil finde metoder til at åbne for besøg fra pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarligt måde, står der i aftalen.

Blandt andre har DF-formand Kristian Thulesen Dahl lagt vægt på, at de ældre skal kunne få besøg.

Men både ældre og andre udsatte kan komme til at vente et stykke tid endnu, før det bliver en mulighed. For flere af partiernes ordførere fastslår, at der skal være en egentlig teststrategi klar, før man kan finde ud af, hvordan man konkret kan sætte ind. Det siger Enhedslisten, SF og Venstre til Altinget.

De kræver svar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om, hvornår man kan gå i gang med at teste sundhedspersonale, mennesker i smittefaregrupper og pårørende for både antistoffer og sygdom. Før de har fået svar på det spørgsmål, mener ordførerne ikke, at det er hensigtsmæssigt at åbne for besøg på landets hospitaler og bosteder.

Men der kan gå tid, før partierne får svar. For Sundhedsministeriet kan ikke oplyse, hvor langt de er med at få udviklet tests for antistoffer i øjeblikket.

”Ministeriet arbejder på at få udviklet de her tests hurtigst muligt, men hvor langt vi er i processen, kan vi ikke oplyse på nuværende tidspunkt, da processen hele tiden rykker sig,” oplyser Sundhedsministeriet.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, ønsker også en plan for en genåbning af plejehjem hurtigst muligt, da en længerevarende isolationsperiode for ældre kan munde ud i, at de udvikler alvorlige psykiske lidelser. Læs artiklen her.

Men hos FOA er meldingen en lidt anden. Sektorformand i FOA Torben K. Hollmann påpeger, at ældresektoren åbner som den sidste, da der skal være styr på tests til plejepersonalet og nok personale til at varetage de ældre, før en genåbning kan lade sig gøre. Du kan læse nærmere her.

Læs også

Tåler hverken smitte eller isolation
Og det tidsmæssige perspektiv vækker bekymring hos social- og psykiatriordfører Trine Torp fra SF.

”Mange af de her sårbare grupper har brug for hjælp hurtigst muligt. Ældre borgere på plejehjem tåler eksempelvis ikke at blive smittet, men de tåler heller ikke afskærmelse fra pårørende i en længere periode,” siger hun og tilføjer:

”For nylig modtog jeg en mail fra en ung pårørende, som har været vant til at besøge et nært familiemedlem næsten hver dag på et plejehjem. Men på grund af besøgsforbuddet har vedkommende ikke kunnet besøge familiemedlemmet, og det har medført, at personen på plejehjem har forsøgt at tage sit eget liv," siger hun.

I aftalen om genåbning er der også et afsnit, som fastslår, at myndighederne skal fremlægge en egentlig teststrategi. 

Men aftalen indeholder ikke information om, hvad der skal testes for, og både højre- og venstrefløjen er enige om, at man ikke kan lempe restriktioner i forbindelse med besøgsforbud på hospitaler, plejehjem og bosteder, før det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Vil hjælpe demente og psykisk sårbare
Socialordførerne ser også gerne, at der skal drøftes hjælp til andre sårbare grupper end ældre hurtigst muligt.

"Venstre ser gerne, at man får drøftet hjælp til ældre hurtigst muligt, for mange af dem forstår ikke hvad corona er for en størrelse," siger psykiatri- og ældreordfører Jane Heitmann (V), og tilføjer, at der hurtigst muligt skal diskuteres løsninger, som kan hjælpe den gruppe, så de ikke mister livsglæden.

Venstre mener, at man fra politisk side bør se på, hvordan demente kan få lov til at gå ture og få besøg af eksempelvis ægtefæller hurtigst muligt.

Heitmann nævner også, at Venstre gerne vil yde hjælp til unge psykiske sårbare ved hurtigst muligt at få åbnet bosteder.

SF vil ligesom Venstre gerne hjælpe ældre og demente, men de mener også, at der skal afsættes hjælp til socialpsykiatrien, så mennesker, der er psykisk sårbare, kan få hjælp.

"Jeg vil gå ind til de kommende møder med et forslag om, at der skal afsættes midler til socialpsykiatrien hurtigst muligt. For vi ved, at mange af de mennesker, der normalt får hjælp fra psykiatrien, ikke modtager hjælp i øjeblikket. Og det er bekymrende," siger Trine Torp fra SF og henviser til, at der er 60 procent færre indlæggelser på psykiatriske hospitaler i øjeblikket. 

Enhedslisten er enige i mange af de forslag, som SF og Venstre nævner, og som handler om at hjælpe sårbare og socialt udsatte grupper.

Men Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund, ser gerne, at man får åbnet og iværksat væresteder, hvor unge udsatte kan opholde sigt, så de ikke oplever ensomhed: ”Rigtig mange sårbare og udsatte grupper er blevet påvirket af krisen. Derfor skal vi i gang med at forhandle om, hvornår opholdssteder for unge udsatte kan åbne og skabe flere væresteder,” siger Hvelplund.

Ifølge Altingets oplysninger skal alle socialordførere mødes med socialminister Astrid Krag (S) de kommende dage for at drøfte teststrategi, planlægge åbning for flere besøg fra pårørende på blandt andet plejehjem og bosteder samt diskutere prioritering af nye indsatser på socialområdet.

Dokumentation

Det står der i den nyeste aftale for genåbningen om ældre, sårbare og udsatte unge:

  • Der etableres partnerskaber på tværs af myndigheder, civilsamfund, kulturinstitutioner, private aktører og den offentlige sektor, der kan udvikle initiativer der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.
  • Der findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.
  • Partierne drøfter i de kommende dage de enkelte tiltag nærmere med de relevante ressortministre og myndigheder.

Kilde: stm.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00