Debat

Anonymt rådgivningstilbud hjælper unge

STAFET: Der er ingen visitationskriterier for samtaler for unge med trivselsproblomer. De unge kan skrive, ringe eller bare møde op uden aftale – hvilket to tredjedele gør, skriver Hallur Gilstón Thorsteinsson, Vicedirektør i rådgivningstilbuddet Headspace.
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I hvert center har den pågældende kommune involveret en fremskudt medarbejder på deltid, hvis opgave primært er at kvalitetssikre brobygning til kommunens egne tilbud.

Hallur Gilstón Thorsteinsson
Vicedirektør, sekretariatschef
Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Af Hallur Gilstón Thorsteinsson

Vicedirektør, sekretariatschef, Headspace

Hver femte unge i Danmark oplever trivselsproblemer i hverdagen. En stor del af disse oplever, at de ikke har nogen at tale med om deres problemer. Headspace er en ny måde at hjælpe børn og unge i Danmark på ved brug af en tidlig, nem og brobyggende tilgang.

Headspace er et åbent og anonymt rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Inspirationen til Headspace stammer fra Australien, og det danske initiativ kommer fra foreningen Det Sociale Netværk.

Med støtte fra Velux Fonden og Det Obelske Familiefond og i tæt samarbejde med kommunerne er dørene til i alt seks centre slået op i løbet af en uge midt i september 2013. Centrene er er placeret i henholdsvis Aalborg, Horsens, Odense, Roskilde, Rødovre og København. Den overordnede vision bag Headspace er, at ingen børn og unge skal stå alene med de problemer, de oplever, men skal have let adgang til kvalificeret hjælp og støtte. Intet problem er for småt, intet er for stort.

Og derfor kommer de unge med det, som fylder i deres liv, hvad enten det er tristhed, misbrug, ensomhed, selvmordstanker eller kærestesorger. Der er ingen visitationskriterier eller vurderende samtaler. De unge kan skrive, ringe eller bare møde op uden aftalt tid – hvilket to tredjedele gør.

I Headspace prøver vi så sammen med den unge at få overblik over de ting, han eller hun synes er svært. Nogle gange har de unge blot brug for at høre, at de ikke er mærkelige eller unormale. Andre gange har de brug for en at tale med om emner, de ellers ikke ved, hvem de kan tale med om. Og nogle gange kæmper de med komplekse sociale og psykiske vanskeligheder som gør, at vi skal hjælpe dem videre til relevante offentlige støtte- og behandlingstilbud.

Professionelle og frivillige
I Headspace møder de unge både professionelle og frivillige rådgivere. At inddrage frivillige direkte i det rådgivende arbejde på denne måde er nyt i Danmark. De frivillige er primært unge, studerende samt faguddannede (psykologer, socialrådgivere m.m.). Der er omkring 150 frivillige tilknyttet de seks centre, og de arbejder tæt sammen med de 21 fagpersoner, som udgør Headspace' lønnede personale. Målet er at styrke den sociale sammenhængskraft i lokalområderne ved at involvere civilsamfundet i det sociale arbejde med udsatte og sårbare børn og unge – i tæt samarbejde med det kommunale system.

Samarbejdet med kommunen
Det lokale Headspace-center har et naturligt og vigtigt samarbejde med kommunen. I hvert center har den pågældende kommune involveret en fremskudt medarbejder på deltid, hvis opgave primært er at kvalitetssikre brobygning til kommunens egne tilbud. Hensigten er at målrette brobygningen og forhindre, at den unge henvises til flere forskellige steder i kommunen, før den rette hjælp ydes. Det tætte samarbejde betyder også, at der opnås et godt og trygt kendskab Headspace og kommunen imellem. Selv om headspacecentrene er etableret i samarbejde med de seks kommuner, har alle unge uanset bopælskommune adgang til hjælp og rådgivning i Headspace.

Til gavn for de unge
Headspace skal være et sted for unge. Derfor tilstræber vi, at skabe et miljø og en stemning i centrene, hvor det er rart for de unge at komme. Headspace er til for dem – ikke omvendt. Derfor har vi også et princip om, at den måde, vi indretter og organiserer os på, skal være til gavn for de unge. Hvis en beslutning ikke kan leve op til dette kriterium – ja, så er det nok ikke den rette beslutning. Nul bureaukrati.

Headspace har kun eksisteret i godt tre måneder, og derfor er det for tidligt at sige, hvilken effekt indsatsen har på sigt. Men vi ved, at flere end 350 unge har gjort brug af rådgivningen i Headspace på denne korte tid. Og vi kan se, at de, der gør brug af Headspace, både kommer igen selv, men også anbefaler det til deres venner. Det, synes vi, siger en hel del – og det er vi utroligt glade for. For det er det, det handler om – at skabe et sted, hvor de unge kan komme og tale med nogen, når livet slår knuder.

Stafetten skal gå videre til…
Vi synes, de danske produktionsskoler – repræsenteret ved Produktionsskoleforeningen – bør få Altinget.dks sociale stafet efter os. De har i mange år gjort en kæmpe social indsats for de mange unge, som står på kanten af samfundet. Især er produktionsskolerne gode til at igangsætte projekter og skabe skolemiljøer, hvor mange unge for første gang nogensinde føler sig rummet og som del af et fællesskab.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00