Berlingske på Christiansborg foreslået til Cavling-pris

CAVLING: Blandt 46 forslag til den journalistiske Cavling-hæderspris er Berlingskes Christiansborg-redaktion for udlændingeartikler.
Rasmus Nielsen

Chefredaktør Christian Jensen fra Berlingske Tidende har foreslået Cavling-komiteen, at avisens Christiansborg-redaktion i januar 2009 modtager den prestigefyldte journalistiske hæderpris for sin dækning: "Berlingske Tidendes systematiske afdækning af den årelange vildledning af danskernes ret til at tage deres udenlandske ægtefælle med til Danmark, hvis de årligt arbejder 10 uger i udlandet."

Chefredaktøren begrunder:

"En fast og fair udlændingepolitik, der viste sig at være hverken fast eller fair. En dansk opbakning til EU, der blev sendt på en så stor rutsjetur, at regeringen valgte at udsætte en folkeafstemning. Politiske stramninger, der gør det sværere at få dansk statsborgerskab og lettere at udvise udlændinge. Og flere hundrede danskere, der nu igen kan flytte til Danmark med deres udenlandske ægtefæller.

Det er de foreløbige konsekvenser af  Berlingskes dækning. En ret, som danskere under hele den borgerlige regering siden 2001 er blevet afskåret fra via systematisk vildledning af borgerne i Udlændingeservice.

Berlingske Tidende har med grundig og veldokumenteret journalistik sået tvivl om hele regeringens udlændingepolitik, der har været en væsentlig årsag til tre valgsejre til VK-regeringen siden 2001. Siden den første artikel blev offentliggjort i juli 2008 har Berlingske Tidende bragt flere end hundrede artikler, der bid for bid, vinkel for vinkel, dokumenterer, at skiftende integrationsministre har forvaltet stik imod gældende regler. Vi har tillige godtgjort, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har tilsidesat Justitsministeriets udlægning af arbejdsmarkedsreglerne fra Folketingets talerstol i sin åbningstale 7. oktober.

På forbilledlig vis har avisens Christiansborg-redaktion vist, hvor langt den politiske journalistik kan drives, hvis man ikke nøjes med at referere, hvad politikerne siger men i stedet undersøger, om der er overensstemmelse mellem ord og handling. Og det har der ikke været i regeringens forvaltning i EU's regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Folketingets ombudsmand har allerede udtalt kritik i sagen, og alle venter med spænding på hans endelige redegørelse, der ventes offentliggjort i november. Derfor er det endnu for tidligt at skrive konklusionen i sagen, og Berlingske Tidende agter at fortsætte vores kulegravende arbejde også efter ombudsmandens har skrevet sin konklusion. Men allerede nu står det klart, at Berlingske Tidendes Christiansborg-redaktion vil være en værdig modtager af årets Cavling-pris," hedder det i avisens chefredaktørs begrundelse.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00