Brostrøm kalder fusion af psykiatrien og sygehusene for "det eneste rigtige". Men man burde gå endnu længere

Sundhedsstyrelsens tidligere direktør bakker fuldtonet op om Sundhedsstrukturkommissionens forslag om at forene psykiatrien med det øvrige sygehusvæsen. Men socialpsykiatrien bør også flyttes væk fra kommunerne, forklarer han i Altingets podcast på Folkemødet.

Foto: Mads Outzen
Simon Lessel

Søren Brostrøm er tydelig i sin bedømmelse af Sundhedsstrukturkommissionens forslag om at fusionere psykiatrien med resten af sundhedsvæsenet.

Det er ”det eneste rigtige” at gøre, fortæller den tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen i Altingets podcast fra Folkemødet på Bornholm.

Ændringen vil betyde, at psykiatrien fremover ikke vil være at betragte som et ”B-hold” sammenlignet med resten af sundhedsvæsenet, mener han.

”Patienterne har ikke haft de samme rettigheder. Og som vi også afdækkede, da jeg sad inde i Sundhedsstyrelsen, så har akuttilbuddene på psykiatriområdet slet ikke den samme faglige standard som på somatikken. Der er ikke nogen speciallægefront om natten i psykiatrien og så videre,” siger han og fortsætter:

”Så at få psykiatrien ligestillet og få den flyttet tilbage, så den bliver ligestillet på lige fod med alle de andre specialer inde i sundhedsvæsenet og også får en plads ved bordet i en samlet sygehusledelse for somatik og psykiatri, er det eneste rigtige.”

Læs også

Socialpsykiatrien bør også rykkes

Manøvren er en af kommissionens i alt seks anbefalinger, som de mener bør gennemføres uanset hvilken af de tre forvaltningsmodeller, der er stemning for politisk.

Kommissionen har udover de seks anbefalinger fremlagt tre modeller for, hvordan sundhedsvæsenet kan styres fremover.

Heller ikke her er Søren Brostrøm i tvivl om, hvilken model der er den rigtige til at forbedre det danske sundhedsvæsen: Han går klart ind for den første model, hvor otte til 10 sundheds- og omsorgsregioner fremover skal overtage de fleste af kommunernes opgaver på ældreområdet.

Hverken i den model eller de to øvrige modeller, lægges der dog op til at flytte socialpsykiatrien væk fra kommunerne.

Men det burde man, fordi der er store problemer med kvaliteten på området, mener Søren Brostrøm.

”Der er alt for lidt sundhedspersonale. Det er ikke godt det, der foregår på bosteder for de psykisk syge. Det har man prøvet at lappe på. Så havde man de særlige pladser, som regionerne skulle drive på kommunernes vegne. Det fungerede heller ikke,” siger han og fortsætter:

”Kommunerne kan ikke levere den faglige kvalitet. Og det er svært syge mennesker, som har brug for meget mere sundhedsfaglighed. Det burde man også flytte ligesom ældreområdet ind i sådan nogle nye sundheds- og omsorgsregioner.”

Du kan høre hele podcasten med Søren Brostrøm lige under denne artikel, eller der hvor du normalt hører podcast – fx Spotify.

Læs også


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024