Danskerne støtter efterløn efter 40 års arbejdsliv

EFTERLØN: Et flertal af befolkningen vil lave om på efterlønsordningen, så den bliver forbeholdt personer, der har været på arbejdsmarkedet i 40 år, viser ny måling. DF glæder sig over tallene, mens oppositionen mener, at det vil medføre et administrativt kaos.
Foto: colourbox.com
Morten Øyen

Vi er gået med på statsministerens præmis om at diskutere fordomsfrit i stedet for at ligge os ned i skyttegraven.

Kristian Thulesen Dahl
Gruppeformand, Dansk Folkeparti
Fakta
Spørgsmål:

Det er blevet foreslået at reformere efterlønnen, så den ikke afskaffes, men indrettes sådan, at alle får mulighed for at gå på efterløn, når de har været på arbejdsmarkedet i 40 år. Er du tilhænger af sådan en reform?

JA - 50,1 pct.
NEJ - 37,4 pct.
VED IKKE - 12,4 pct.

1395 personer har deltaget i målingen, som er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk. Data er indsamlet i perioden fra tors.6/1 til tirs. 11/1 og vægtet på politisk overbevisning

Over halvdelen af danskerne er tilhængere af at reformere efterløns-ordningen, så man kun skal have ret til efterløn, hvis man har været på arbejdsmarkedet i 40 år. Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Lidt over 50 procent af de adspurgte svarer ja, 37 procent er imod, mens de resterende 12 procent er i tvivl.

DF: Positiv måling
Målingen bliver positivt modtaget af DF's gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, der har foreslået at reservere efterlønnen til personer, som har arbejdet i 40 år. Partiet har ellers i årevis afvist at afskaffe ordningen, men nu er de parate til gennemgribende ændringer.

"Vi skal tage hensyn til de nedslidte. Og der skal være sammenhæng mellem, hvor mange år man har været skatteyder, og hvor mange år man trækker på statens ydelser," fastslår han.

S: Det vil skabe kaos
Men både Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, og SF's gruppeformand, Ole Sohn, vender tommelfingeren ned af til forslaget. Ifølge gruppeformanden afspejler målingen, at der er opstået forvirring i befolkningen, fordi de borgerlige partier og DF "undergraver" velfærdsforliget fra 2006.

Henrik Sass Larsen betoner, at Socialdemokraterne tidligere har leget med idéen om at indføre en 40 års regel. Dengang vurderede man, at det ville medføre et administrativt kaos, fordi der både skal tages hensyn til, om folk har arbejdet deltid, i deres fritid eller været på barsel.

"Det er kun to procent af dem, der bruger efterlønsordningen, som er akademikere. Så selvom det var muligt at indføre en 40-års-grænse i praksis, så ville man ikke få nogen som helst effekt ud af det," siger han.

DF ønsker fordomsfri efterlønsdebat
Kristian Thulesen Dahl fremhæver, at der endnu er tale om en idé, og at partiet ikke har lagt sig fast på en endelig model. Derudover hæfter han sig ved, at forslaget oprindeligt kom fra Socialdemokraternes borgmester i Nyborg, Erik Christensen.

"Vi er gået med på statsministerens præmis om at diskutere fordomsfrit i stedet for at ligge os ned i skyttegraven," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

0:000:00