Debat

Det Kriminalpræventive Råd: Sæt tidligt ind mod unge kriminelle

DEBAT: Jo før vi sætter ind over for unge kriminelle, jo bedre. Derfor bør regeringen have fokus på en en tidlig social og skræddersyet indsats i en kommende reform, skriver formand for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.

En tidlig og skræddersyet indsats kan afhjælpe ungdomskriminalitet, skriver Henrik Dam.
En tidlig og skræddersyet indsats kan afhjælpe ungdomskriminalitet, skriver Henrik Dam.Foto: Presse og formidling, Syddansk Universitet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Dam
Formand for Det Kriminalpræventive Råd og rektor på Syddansk Universitet

Regeringens reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet er på trapperne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nævnte i sin åbningstale i Folketinget, at man vil oprette ungenævn med en dommer i spidsen, der skal behandle sager mod børn ned til 12 år.

Jeg håber, at regeringen vil stille de unge til ansvar uden at straffe dem: At de nye ungenævn får en forebyggende karakter på trods af, at der skal sidde en dommer for bordenden. I så fald lyder det fornuftigt.

For vi ved, at unge ender ud i mere kriminalitet, når de føres gennem retssystemet i en tidlig alder. Det viser forskningen. Børn håndteres bedst inden for det sociale system, fordi man her kan danne sig et helhedsorienteret syn på barnet. Og på den måde bedst tilgodese balancen mellem konsekvens og forebyggelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

De nye ungenævn kan med fordel hente elementer fra de stormøder, som anvendes i Norge, hvor offer og gerningsmand møder hinanden, og gerningsmanden tager ansvar for sin kriminelle handling. Det kan lyde billigt sluppet, men det er det langtfra, viser erfaringer. Vi ved, at metoden giver mere tilfredse ofre og mindsker tilbagefald til kriminalitet.

Jo før, jo bedre
Jo før vi sætter ind, des bedre. Helst inden den unge træder forkert. Og i hvert fald så snart vi opdager, at der er problemer. 

Vi ved, at unge ender ud i mere kriminalitet, når de føres gennem retssystemet i en tidlig alder. Børn håndteres bedst inden for det sociale system, fordi man her kan danne sig et helhedsorienteret syn på barnet.

Henrik Dam
Formand for Det Kriminalpræventive Råd og rektor ved Syddansk Universitet

Det er for eksempel nødvendigt at opdage og gribe tidligere ind i familier. Hvis vi vil sikre, at alle børn vokser op i trygge rammer, hvor de bliver set og anerkendt, må vi støtte udsatte familier.

Vi bør samtidig styrke svage børns kompetencer i skolen, så de får succesoplevelser – både faglige og sociale. Og så er sunde fritidsaktiviteter og fællesskaber med kammerater vigtige, så børn ikke hænger på gaden og risikerer at komme i kontakt med kriminelle. Næsten alle har brug for at være en del af et fællesskab – især børn.

Skræddersyet indsats
Samtidig er det vigtigt, at indsatsen skræddersyes til den enkelte unge, for vi ved efterhånden, at generelle indsatser har det med at ramme ved siden af.

Der er vidt forskellige grunde til, at unge begår kriminalitet. Den unge kan have et hashmisbrug, mentale udfordringer eller ustabile relationer til voksne – eller ofte en kombination. Forskellige problemer kræver forskellige løsninger – derfor bør indsatser altid hvile på individuelle vurderinger.

Det bliver interessant at se reformen om ungdomskriminalitet. Bliver reformen sat hensigtsmæssigt sammen, kan den ende med at blive en stor hjælp. Ikke kun for de unge, men også for samfundet, der fortsat vil kunne nyde godt af, at ungdomskriminaliteten falder år efter år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Øregaard Dam

direktør, PLO bestyrelsesformand, Odense Bys Museer, fhv. formand, Det Kriminalpræventive Råd
cand.jur. (Københavns Uni. 1991), Ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.jur. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00