Debat

DF: Flere penge bekæmper ikke radikalisering

DEBAT: Socialborgmester Jesper Christensen (S) har ret i, at vi skal have et bedre overblik over omfanget af radikaliseringen. Men det er naivt at tro, at flere penge løser problemerne, skriver Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup.

Vi skal helt klart have et bedre overblik over omfanget af radikaliseringen og en bedre forståelse af de processer, der ligger bag. Det skriver Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup.
Vi skal helt klart have et bedre overblik over omfanget af radikaliseringen og en bedre forståelse af de processer, der ligger bag. Det skriver Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup.Foto: FT.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Skaarup (DF)
Gruppeformand og retsordfører

Socialborgmester i København Jesper Christensen (S) fremhæver behovet for at sikre et bedre overblik over det reelle omfang af radikaliseringen i Danmark. Det er der næppe nogen, der vil være uenig i. Indsatsen med at afdække omfanget af radikaliseringen og med at forebygge og bekæmpe den skal opprioriteres ganske kraftigt.

Men når man læser Jesper Christensens indlæg, hvor han fremhæver problemerne med udsatte boligområder og arbejdsløshed, får man det indtryk, at han egentlig mener, at radikalisering blot er et socialt problem, som kan løses med flere penge og flere socialrådgivere. Gid det var så vel. Men det er det ikke.

Den radikale militante islamisme er et globalt fænomen, som er i fremmarch over stort set hele verden, som jeg også påpeger i mit første indlæg om emnet her på Altinget. Det er vanskeligt at opretholde illusionen om, at der blot tale om ”utilpassede” unge, som føler sig sat udenfor i de vestlige velfærdssamfund, når man ser, hvordan man også kæmper med radikale islamister i Mellemøsten, Afrika, Kina, Indien og Rusland.

En mere effektiv overvågning
Når det drejer sig om danske forhold, er det vigtigt hele tiden at have i erindring, at det ikke bare drejer sig om, hvorvidt man som samfundsborger er en del af det økonomiske og jobmæssige fællesskab. Nej, vi deler også et værdifællesskab, hvor vestlige og danske værdier som demokrati, religionsfrihed, ligestilling mellem kønnene osv. står i centrum. Vi skal modvirke, at parallelsamfund, hvor danske værdier trædes under fode, får lov til at opstå.

Det er også afgørende, at vi i integrationsindsatsen bliver langt bedre til at delagtiggøre nye borgere i vore værdier og stille krav om, at man respekterer dem. Ellers er man ikke velkommen her.

Vi kan ikke tillade os at være for naive og blot tro, at det hele løser sig, hvis bare vi sender flere penge. Det gør det ikke.

Peter Skaarup (DF)
Gruppeformand og retsordfører

I forhold til den konkrete indsats imod radikalisering bliver vi nødt til at have en langt mere effektiv overvågning af de relevante miljøer, ligesom vi skal sikre et effektivt samarbejde og en hurtig deling af information mellem mange involverede myndigheder. Og hvad er der egentligt sket med de individer, som er under mistanke for at være radikaliserede, eksempelvis under et fængselsophold? Har man styr på dem, eller har systemet mistet kontakten med dem efter løsladelsen?

Skulle vi for eksempel ikke sikre, at der gives besked til de institutioner, der arbejder med kriminalpræventivt arbejde som f.eks. boligorganisationer og gadeplansmedarbejdere, om kritiske løsladelser af radikaliserede fanger fra fængslerne? Det mener jeg selvfølgelig, at vi helt indløsende bør gøre.

Bekæmp udviklingen
En af de mest foruroligende lærer af terrorangrebet i København i februar er, at koblingen mellem militante islamister og bandemiljøet udgør en stor trussel. Der er heldigvis stor enighed om, at det er nødvendigt at forstærke indsatsen overfor dette farlige fænomen. Den udvikling skal bekæmpes! Blandt andet ved at sikre flere og bedre kilder i miljøet.

Så ja, vi skal helt klart have et bedre overblik over omfanget af radikaliseringen og en bedre forståelse af de processer, der ligger bag. Men vi kan ikke tillade os at være for naive og blot tro, at det hele løser sig, hvis bare vi sender flere penge. Det gør det ikke. Vi skal stå fast på de grundlæggende danske værdier, og vi skal give politi, efterretningstjeneste og andre myndigheder de redskaber, de har brug for, for at sikre danskernes sikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00