Debat

DF vil tjekke asylansøgere oftere

DEBAT: Asylansøgere bør hvert år redegøre for, om deres situation fortsat berettiger dem til en opholdstilladelse i Danmark. Hvis forholdene i hjemlandet forbedres, skal de hurtigst muligt vende hjem, mener Martin Henriksen, integrationsordfører for DF.
Foto: Kasper Frandsen/Altinget.dk
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er som sagt kun ret og rimeligt, at asylansøgere/flygtninge vender hjem, når der ikke længere er grundlag for deres ophold i Danmark.

Martin Henriksen
Udlændinge- og integrationsordfører for DF
Fakta

Af Martin Henriksen
Udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti

Det er nu engang ikke nogen naturlov, at fordi man én gang har sat sine ben i Danmark som asylansøger, så skal man blive i Danmark for altid.

Man angiver jo, at man er søgt til Danmark, fordi man er forfulgt i sit hjemland, og hvis forholdene dér så ændrer sig, ja, så er det kun naturligt, at man rejser hjem igen.

Sådan er det desværre ikke i øjeblikket. Som reglerne er i dag, er der en risiko for, at visse udlændinge, der er kommet hertil som asylansøgere og har fået tidsbegrænset ophold i Danmark, bliver længere end nødvendigt. Årsagen er, at myndighederne simpelthen ikke på regelmæssig basis tjekker, om grundlaget for deres ophold i Danmark stadigvæk er til stede.

Må hurtigst muligt retur
Vi ved desværre, at alt for mange af de flygtninge, der opholder sig i Danmark på en tidsbegrænset opholdstilladelse, enten lever på offentlig forsørgelse, havner i kriminalitet eller på anden måde udgør en række integrationsudfordringer.

Det betyder på godt dansk, at de ikke bidrager positivt til det danske samfund. Derfor er det vigtigt for Danmarks sociale og kulturelle sammenhængskraft, at vi sikrer, at disse personer hurtigst muligt returnerer til deres respektive hjemlande, når dette er muligt.

De omtalte personer må jo også selv have en stor interesse i at vende hjem. Det er som sagt kun ret og rimeligt, at asylansøgere/flygtninge vender hjem, når der ikke længere er grundlag for deres ophold i Danmark.

Det er min opfattelse, at denne gruppe i langt højere grad, end det er tilfældet i dag, skal gøre rede for, om deres situation fortsat berettiger dem til en tidsbegrænset opholdstilladelse.

Skal søge opholdstilladelse hvert år
Derfor har Dansk Folkeparti stillet forslag om netop dette. Konkret forestiller vi os, at tidsbegrænsede opholdstilladelser efter udlændingelovens §7 (konventionsflygtninge) og §9 (humanitært ophold) tildeles for et år ad gangen, hvorefter der så skal indgives en ny ansøgning for at få forlænget sin opholdstilladelse med endnu et år.

Jamen, det her koster penge i administration, vil den årvågne læser nok tænke. Det er fuldstændigt korrekt, men forslaget vil indebære, at en del flygtninge, der ikke længere har grund til at blive i Danmark, rejser hjem, og det vil give store besparelser for den danske statskasse.

Færre asylansøgere
Jeg tror også, at denne fornuftige ændring af reglerne vil medføre, at færre simpelthen søger asyl i Danmark. Vi ved jo af erfaring, at lempelser i asylpolitikken betyder flere asylansøgere, mens stramninger betyder færre.

Asylansøgerne søger de steder hen, hvor der er de, for dem, mest gunstige og lempelige vilkår. Færre asylansøgere vil give store besparelser, og de penge kan jo for eksempel bruges på den borgernære velfærd. Eller på at hjælpe flere i nærområderne.

Så det korte af det lange er, at vi desværre har udviklet en praksis, der betyder, at asylansøgere, der har fået tidsbegrænset ophold, i realiteten og i alt for mange tilfælde ender med at få permanent ophold her i Danmark. Nogle bliver tilmed danske statsborgere.

Det er dårligt for alle parter, og løsningen er, at opholdstilladelser på asylområdet skal være midlertidige. Det er de faktisk i dag på papiret, men ikke i den virkelige verden. Vi skal derfor, så længe vi har det nuværende asylsystem, vende tilbage til den oprindelige ide med systemet, nemlig, at dem der har brug for hjælp, får det, men i en midlertidig periode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00