DF: SF kopierer forslag om garanti til selvmordstruede

SELVMORD: SF foreslår garanti for hurtig behandling til folk, der har forsøgt at tage deres eget liv. DF beskylder SF for at kopiere deres forslag.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Mennesker, der har forsøgt selvmord, skal have hurtig hjælp. Det mener SF's psykiatriordfører Özlem Cekic.

"Det er vigtigt, at unge, der forsøger at tage deres eget liv, får ret til hjælp og støtte, umiddelbart efter selvmordsforsøget. SF vil give disse mennesker en garanti for, at de får behandling indenfor 48 timer," siger hun i en pressemeddelelse.

For at afhjælpe problemet vil SF nu fremsætte et beslutningsforslag om behandlingsgaranti. Det skal sikre, at folk, der har forsøgt selvmord, får behandling inden for 48 timer. En hurtig behandling og støttetilbud er nemlig afgørende, hvis et selvmordsforsøg ikke skal føre til et selvmord ved en senere lejlighed, mener partiet.

DF: Trist at SF kopierer
Dansk Folkepartis socialordfører Dennis Flydtkjær er glad for, at SF så er enig med partiet.

Men han kritiserer Özlem Cekic for at lave en primitiv kopiering af Dansk Folkepartis forslag.

"Det ærgrer mig, at SF har brug for at kopiere andre partiers forslag, som om det gælder om at komme først med et forslag. For mig gælder det om at hjælpe de mennesker, der går med selvmordstanker, og ikke så meget, hvem der kommer med forslaget. SF kunne derfor have valgt at melde ud, at de deler synspunkt med Dansk Folkeparti på det område, og derfor vil støtte vores forslag, i stedet for at fremsætte deres eget, når de nu ved, DF kommer med et," siger Dennis Flydtkjær.

Dokumentation

Døm selv, hvor meget der er kopieret:

Først vises DF's forslag, der først blev sendt ud:

PRESSEMEDDELELSE

DF: Behandlingsgaranti til selvmordstruede

Dansk Folkeparti foreslår nu en behandlingsgaranti på 48 timer til selvmordstruede. Inden for den tidsramme skal den selvmordstruede have et relevant behandlingstilbud. Det oplyser Dansk Folkepartis socialordfører, Dennis Flydtkjær, på baggrund af torsdag aftens rystende TV2-dok-udsendelse "panodil-piger" om selvmordsforsøg blandt unge piger. Han påpeger dog, at problemet ikke begrænser sig til unge piger alene:  

"Vi står med et alvorligt samfundsproblem. Livslinien oplyser, man i gennemsnit besvarer 12.000 opkald årligt, og at man i de første 9 måneder af 2008 har modtaget 110 såkaldte akutopkald, hvor et menneske var i færd med at tage sit eget liv. Ethvert selvmord er et selvmord for meget, og tanker om selvmord skal altid tages alvorligt," siger Dennis Flydtkjær. 

"Tal viser, at hver tredje, der kommer på skadestuen i forbindelse med selvmordsforsøg, bliver sendt hjem uden nogen form for hjælp, men forskning viser, at man med aktiv opfølgning og støtte til selvmordstruede personer kan halvere antallet af gentagne selvmordsforsøg. Alene i 2006 kom 4026 mennesker på skadestuen efter et selvmordsforsøg. Det er meget skræmmende tal," siger Dennis Flydtkjær, som ser positivt på, at Sønderborg Sygehus tilbyder opfølgende samtaler med unge, der har forsøgt selvmord, og deres pårørende.

"Man bør i høj grad trække på erfaringerne fra Sønderborg, men et tilbud om behandling kan være meget forskelligt, alt efter hvilken situation den selvmordstruede person er i, så selve fremgangsmåden skal naturligvis være underlagt en læge- eller psykologfaglig vurdering. Men pointen er, at ingen selvmordstruede - hverken unge, gamle eller sindslidende - skal være overladt til at gentage og måske fuldbyrde deres handling efter et selvmordsforsøg. Det kan vi som samfund ganske enkelt ikke være bekendt, siger Dennis Flydtkjær.

Her er SF's forslag:

Behandlingsgaranti til mennesker der har prøvet at begå selvmord

'Det er vigtigt, at unge, der forsøger at tage deres eget liv, får ret til hjælp og støtte, umiddelbart efter selvmordsforsøget. SF vil give disse mennesker en garanti for, at de får behandling indenfor 48 timer.'

SF vil fremsætte et beslutningsforslag om en behandlingsgaranti som sikrer folk der har prøvet at begå selvmord behandling indenfor 48 timer. En hurtig behandling og støttetilbud er afgørende, hvis et selvmordsforsøg ikke skal føre til et selvmord ved en senere lejlighed.

'Forsøg på selvmord er et tydeligt signal om, at den unge har det rigtig dårligt og ikke føler, at han eller hun kan magte situationen mere. Derfor er det vigtigt, at hjælpen til den unge og pårørende kommer meget hurtigt, ellers er risikoen for, at deres situation forværres desværre rigtig stor". Fortæller Özlem Cekic.

Özlem Cekic mener, at udviklingen er alarmerende og siger: 'Det er ikke kun den selvmordstruede der har brug for hjælp. Omgivelserne bliver også i høj grad påvirket ved forsøg på selvmord og det kan give varige psykiske mén, hvis fx børn ikke får hjælp til at bearbejde situationen.'

Udover forslag om en behandlingsgaranti til mennesker, der har prøvet at begå selvmord, foreslår SF derfor, at pårørende sikres støtte, og at der nedsættes et Selvmordsforebyggende Råd, der kan sikre vidensdeling, og nye initiativer på området.

Fakta

- Hver dag er der over 10 personer, der forsøger selvmord, hvoraf ca. 2 personer gennemfører selvmordet. I gennemsnit bliver fem personer meget berørt hver gang, der sker et selvmord (familie, venner mv.) (Kilde: Danmarks Statistik og Statens Institut for Folkesundhed.)

- Hvert år forsøger minimum 1000 unge under 20 år at tage deres eget liv. Antallet af selvmordsforsøg blandt unge piger er steget voldsomt i løbet af de sidste 10 år, der er formodentlig tale om en tredobling. (Kilde: Livslinjen)

- Amager Hospital har i 2008 gennemført et projekt, der viser, at aktiv opfølgning og støtte til selvmordstruede personer kan halvere antallet af gentagne selvmordsforsøg, og både danske og internationale undersøgelser viser, at der er en stærkt forøget risiko for selvmord blandt mennesker, der har forsøgt selvmord.

- Risikoen for at gentage et selvmordsforsøg er størst inden for det første år, og et tidligere selvmordsforsøg er en alvorlig risikofaktor for et eventuelt senere selvmord. (Kilde: Center for Selvmordsforskning.)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

0:000:00