Ekspertudvalg vil sende svage ledige ud i virksomhederne

ANBEFALINGER: Ekspertgruppe vil styrke jobindsatsen for de ikke-arbejdsmarkedsparate ledige ved at øge brugen af aktivering ude på virksomhederne markant. Hverken Venstre eller Enhedslisten er begejstrede for anbefalingerne.

Tirsdag fremlagde et ekspertudvalg med tidligere S-minister&nbsp;Carsten Koch i spidsen&nbsp;28 anbefalinger til en nyt jobindsats for de ikke-arbejdsmarkedsparate ledige.<br>
Tirsdag fremlagde et ekspertudvalg med tidligere S-minister Carsten Koch i spidsen 28 anbefalinger til en nyt jobindsats for de ikke-arbejdsmarkedsparate ledige.
Foto: Mathias Bojesen/Scanpix
Michael Hjøllund

Man taler kun om ret og pligt for de mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet. Hvor er virksomhedernes forpligtelser til at skabe et rummeligt arbejdsmarked?

Finn Sørensen (EL)
Socialordfører

Ledige danskeres vej fra kanten af arbejdsmarkedet til et almindeligt job skal i langt højere grad involvere aktivering ude på virksomhederne.

Det er budskabet fra det såkaldte Carsten Koch-udvalg, der netop har leveret 28 anbefalinger til en ny indsats for de cirka 500.000 ikke-arbejdsmarkedsparate ledige i Danmark. Det er ledige, der modtager eksempelvis kontanthjælp eller er i et fleksjob.

Anbefalinger omfatter blandt andet nye virksomhedsrettede aktiveringsforløb, et tillæg til kontanthjælpsmodtagere, der aktiveres ude på en almindelig arbejdsplads, og en ny ordning for kommunernes refusion, så de i højere grad tilskyndes til at sende ledige ud i virksomhederne.

Dokumentation

Om Carsten Koch-udvalgets arbejde
Regeringen igangsatte i februar 2013 en udredning af den aktive beskæftingesesindsats. Ekspertgruppen, med den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch i spidsen, afleverede i februar 2014 sin første rapport med anbefalinger til en ny indsats for ledige på dagpenge. Det var den rapport, der lagde grundstenen til regeringens efterfølgende beskæftigelsesreform.

Ekspertgruppens anden rapport handler om jobindsatsen for de ikke-arbejdsmarkedsparate, herunder kontanthjælpsmodtagere samt personer på sygedagpenge, ledighedsydelse og revalidering.

Koch-udvalget kom allerede i januar i år med del-anbefalinger til en ny integrationsindsats. På baggrund af de anbefalinger fremlægger regeringen i denne uge et ny integrationsudspil.

Det politiske opfølgning på resten af Koch-udvalgets anden rapport, som fremlægges i dag, er endnu ikke lagt fast. Det er uvist, om regeringen kommer med endnu et udspil inden folketingsvalget.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00