Eksplosion i besøgsantallet på Reden i 2008

VÆRESTED: Antallet af kvinder, der har besøgt værestedet Reden i 2008, er steget markant i forhold til 2007.
Antallet af kvinder, der har besøgt værestedet Reden i København i 2008, er steget markant i forhold til tidligere år.
Antallet af kvinder, der har besøgt værestedet Reden i København i 2008, er steget markant i forhold til tidligere år.Foto: colourbox
Anders Agner Pedersen

Højst sandsynligt vil vi se et langt større udbud af kvinder i gadeprostitution per 1. januar 2009, fordi Norge på det tidspunkt går ind og kriminaliserer købet af seksuelle ydelser. Og når man ikke længere kan sende kvinder til Norge, og når man ikke kan sende dem til Sverige, ja hvor mon så de ender? Jeg tror, de ender i Danmark.

Anette Rix
Socialrådgiver, Reden
Antallet af kvinder, der har besøgt værestedet Reden i København i løbet af 2008, er eksploderet i forhold til tidligere år. Tre uger, før året er omme, har værestedet registeret knap 1.300 kvinder, hvilket er en markant stigning i forhold til 2007, hvor 1.056 kvinder besøgte Reden. Og det er der flere gode grunde til, fortæller socialrådgiver på Reden Anette Rix.

"Jeg ser det som et udtryk for, at vi er et land, der ligger i et Europa med åbne grænser, og hvor prostitution af mange betragtes som en okay vare. Og det spekuleres der selvfølgelig i. Sådan er det desværre bare. Så det handler om de åbne grænser, og så handler det også om, at de danske politikere ikke ved, hvad de vil med det her. Fordi det er jo uacceptabelt, at så mange kvinder skal bruge et værested som Reden," siger Anette Rix til Altinget.dk. At hun er godt og grundigt forarget over, at politikerne bare lader stå til, mens tallet stiger og stiger, lægger hun ikke skjul på.

"Forrige weekend var vi 72 brugere på en gang. Og vi råder over en stue, der samlet er omkring 50 km2. Det er helt sindssygt. Mit personale kan ikke sidde ned. Så vi har simpelthen så travlt, og det giver rigtig mange konflikter blandt kvinderne, blandt andet fordi personalegruppen simpelthen knap nok kan følge med. Det er helt ude i hampen," fortæller Anette Rix.

Frygter yderligere stigninger
Selv om nytåret traditionelt set plejer at give anledning til en ny begyndelse, så ser man på Reden frem mod første uge af januar med pessimisme.

0:000:00