EL og V: Udspil stopper ikke afspecialisering

KOMMUNALREFORM: Regeringen vil have mere statslig styring af det højt specialiserede socialområde. Tilbud til hjerneskadede og folk med spiseforstyrrelser står først for. Men hvorfor stoppe med de to grupper, spørger EL og V.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Vi ved allerede nu, at der også er store udfordringer for grupper som blinde, udviklingshæmmede og døve. Hvorfor skal vi så vente med at sikre højt specialiserede tilbud til disse grupper?

Hans Andersen (V)
Handicapordfører
Fakta

Regeringen vil:
- Etablere en ny dialogbaseret national koordinationsstruktur for den højt specialiserede sociale indsats på socialområdet i regi af Socialstyrelsen. 
-  Give Socialstyrelsen kompetence til i helt særlige tilfælde at fastlægge en tilbudsstruktur på et område.
- Lette kommunernes etableringsomkostninger ved oprettelse af højt specialiserede tilbud gennem en ny lånepulje.
- Give kommunerne friere rammer for at understøtte driften af specialiserede tilbud gennem særlige finansieringsordninger og etableringstilskud. 
- Udarbejde nationale retningslinjer for den specialiserede rehabiliteringsindsats for mennesker med svære spiseforstyrrelser. 
- Sikre et styrket fagligt grundlag for den højt specialiserede indsats.


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Regeringens udspil til nye forslag om mere statslig styring af det højt specialiserede socialområde er ikke nok til at vende udviklingen med flere års afspecialisering.

Sådan lyder vurderingen fra Enhedslisten og Venstre af regeringens udspil, der blandt andet foreslår ændringer af det specialiserede socialområde som opfølgning på evalueringen af kommunalreformen.

"Udspillet tilgodeser ikke de allermest udsatte grupper. Vi ved allerede nu, at der er områder, der ikke bliver dækket ordentligt ind. Derfor går vi ind til forhandlingerne for at skabe en mere klar opgave- og kompetencefordeling," siger Finn Sørensen.

Han mener, at regeringen har lyttet for lidt til bekymringerne fra handicaporganisationerne i høringsrunden, og ønsker, at udvalgte grupper med højt specialiserede behov placeres i regionerne.

0:000:00