Europa indfører kvinde-kvoter

LIGESTILLING: En række europæiske lande har indført kvoter for at få kvinder bedre repræsenteret i toppen af virksomhederne. Nu melder Tyskland og EU sig også i rækken.
Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen

Jeg er åben over for ideen om at introducere EU-dækkende kvoter for kvinder, for eksempel for bestyrelserne i børsnoterede selvskaber.

Michel Barnier
EU-Kommissær for det indre marked
Skal der indføres kvoter for at få kvinder bedre repræsenteret i toppen af virksomhederne?

Ja, lyder svaret fra en række europæiske lande. Først indførte Norge kønskvoter for børsnoterede bestyrelser og blev så efterfulgt af Sverige. Men nu følger en række andre europæiske lande efter.

I januar vedtog det franske parlament en tilsvarende lov, der giver virksomheder seks år til at opfylde kravene. Spanske firmaer har indtil 2015 for at opnå 40 procent kvinder i bestyrelserne. Og senest er det kommet frem, at der i Holland arbejdes på en lov, der skal kræve 30 procent i bestyrelserne, mens Angela Merkels regering i Tyskland arbejder på et tilsvarende forslag, der ønskes fremsat inden årets udgang. Selv i EU-systemet arbejder man på et forslag, der vil bliver fremlagt til april.

Tyskland i bunden
I Tyskland har en ny undersøgelse, der beskriver manglen af kvinder i de tyske bestyrelser, startet en voldsom debat om kønskvoter. Regeringen ser derfor nu på mulighederne for et konkret lovforslag. Og landets beskæftigelsesminister Ursula von der Leyen, fortalte mandag i et interview med SPIEGEL, at hun forestiller sig, det bliver en plan, hvor 30 procent af de ledende positioner af toppen af tyske virksomheder forbeholdes kvinder.

"Vi har brug for at indlede en bred debat om kvinde-kvoter, og så må vi drage nogle konsekvenser," siger von der Leyen til SPIEGEL og henviser til, at Tyskland ligger helt i bunden i internationale sammenligninger af kvinder i lederstillinger.

10 år uden ændringer
En ændring vil dog ikke komme igennem helt uden modstand. Merkels eget parti, CDU, er delt omkring spørgsmålet. Partiets egen familieminister har allerede udtalt sig skeptisk om ideen. Og det store partis støtteparti, det mindre, liberale FDP, er heller ikke imponeret over udsigten til mere regulering.

Den skepsis er dog forventelig, hedder det fra den tyske beskæftigelsesminister. Men der skal noget nyt til. For ti år siden forsøgte den tyske regering sig med en frivillig ordning for virksomhederne for få flere kvinder i ledende positioner. Men den aftale har ikke medført mange ændringer. Den har været en "afgrundsdyb fiasko" ifølge von der Leyen, der derfor nu presser på for konkrete kvoter.

Nye EU-standarder
Også i Bruxelles taler man om kønskvoter, efter EU sidste år advarede om, at sker der ingen ændringer af frivillighedens vej, så må der andre krav til.

"Jeg er åben over for ideen om at introducere EU-dækkende kvoter for kvinder, for eksempel for bestyrelserne i børsnoterede selvskaber," gentog EU-Kommissær for det indre marked Michel Barnier mandag til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Overfor avisen løftede han hertil sløret for, at Kommissionen i øjeblikket arbejder på et konkret forslag, der vil bliver præsenteret til april. Hvor omfattende og hvilke krav der vil blive stillet, ville kommissæren endnu ikke kommentere på.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00