Fejl i hver fjerde afgørelse i handicapsager

RETSSIKKERHED: Kommunerne laver fejl i næsten hver fjerde sag om merudgifter til handicappede, viser ny undersøgelse. Danske Handicaporganisationer kalder det deprimerende, mens socialcheferne glæder sig over korrekt sagsbehandling i tre ud af fire afgørelser.
"Går den, så går den - og går den, så er der sparet," siger Stig Langvad om kommunernes sagsbehandling på socialområdet. (Tema-billede).
"Går den, så går den - og går den, så er der sparet," siger Stig Langvad om kommunernes sagsbehandling på socialområdet. (Tema-billede).Foto: colourbox.com
Kasper Frandsen

Selvfølgelig skal man bestræbe at have nul fejl. Men kigger man på det nøgternt, er det ikke noget at være rasende over.

Ole Pass
Formand for Foreningen af Socialchefer

 

Når kommuner behandler sager om tilskud til merudgifter som f.eks. kørsel eller vask af tøj hos handicappede eller syge borgere med nedsat funktionsevne, er der fejl i 23 procent eller næsten hver fjerde afgørelse.

Og sagerne med fejl ville enten blive ændret eller sendt tilbage til kommunerne til en ny vurdering, hvis der var klaget over dem.

Dokumentation
Ankestyrelsens anbefalinger til kommunerne:

På baggrund af praksisundersøgelsens resultater og gennemgangen af sager i øvrigt har Ankestyrelsen følgende anbefalinger til kommunerne, når de behandler sager om merudgifter.

1) Samtlige oplysninger i sagen skal være dokumenteret. Således skal begrundelserne for afgørelsen være let forståelige og indeholde sagens faktiske omstændigheder, lovgrundlag og elementerne i skønnet.

2) Hvis borgeren hidtil har været omfattet af personkredsen, stilles der særlige krav til begrundelsen, hvis kommunen vurderer, at borgeren ikke længere er omfattet af personkredsen.

3) Det bør fremgå tydeligt af begrundelsen, om afgørelsen er truffet efter merudgiftsbekendtgørelsens § 1 eller § 2.

4) Borgeren med medicinske sygdomme skal vurderes uden medicin, hvis ophør af medicin vil være akut livstruende eller udgøre en umiddelbar risiko for væsentlig og varig nedsat funktionsevne.

5) Funktionsevnemetoden eller voksenudredningsmetoden skal anvendes for at sikre en korrekt helhedsvurdering af borgerens situation. For eksempel skal kommunerne sikre sig, at en sag ikke alene afgøres på baggrund af én diagnose, hvis der reelt set er tale om en borger med flere lidelser.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00