Debat

50 organisationer i opråb til Mai Mercado: Vi skal have en handicappolitisk handlingsplan

DEBAT: Danske Handicaporganisationer har sammen med Institut for Menneskerettigheder og mere end 50 andre organisationer skrevet til børne- og socialminister Mai Mercado (K) for at opfordre til, at regeringen udarbejder en samlet handicappolitisk handlingsplan.

Fra 2012-2016 faldt andelen af mennesker med handicap, der har en erhvervskompetencegivende uddannelse med otte procent-point. Derfor bør vi igen kigge på en samlet handicappolitisk handlingsplan, mener Danske Handicaporganisationer og Institut for Menneskerettigheder.
Fra 2012-2016 faldt andelen af mennesker med handicap, der har en erhvervskompetencegivende uddannelse med otte procent-point. Derfor bør vi igen kigge på en samlet handicappolitisk handlingsplan, mener Danske Handicaporganisationer og Institut for Menneskerettigheder.Foto: Colourbox
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen og Maria Ventegodt
Hhv. formand, Danske Handicaporganisationer, og ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder 

Institut for Menneskerettigheder offentliggjorde sidste år handicapbarometer.dk.

Barometeret sammenligner situationen for mennesker med handicap med situationen for alle andre på ti væsentlige samfundsområder som beskæftigelse, sundhed og uddannelse. Og barometeret lyser rødt!

Tag et område som uddannelse. I 2012 havde 74 procent af alle mennesker med handicap mellem 30-40 år en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I 2016 var andelen faldet til 66 procent. Vel at mærke i en periode, hvor uddannelsesgraden for alle andre var stigende.

Stor opgave at give lige muligheder
De enkelte områder hænger tæt sammen.

Der findes naturligvis ingen løsning, der med et snuptag kan sikre lige muligheder for mennesker med handicap. Men det er nødvendigt med klare målsætninger for, hvor vi skal hen, for at sikre en positiv udvikling.

Thorkild Olesen og Maria Ventegodt
Hhv. formand, Danske Handicaporganisationer, og ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Det lader sig ikke gøre at lukke gabet mellem beskæftigelsesgraden for mennesker med handicap og personer uden handicap uden også at løse problemet med den faldende uddannelsesgrad.

Den store forskel i oplevelsen af økonomisk afsavn (24 procent for mennesker med handicap, 8 procent for alle andre) hænger selvsagt også sammen med beskæftigelsesgraden, og sådan kan man blive ved. 

Der ligger altså en stor opgave for det danske samfund forude med at sikre, at mennesker med handicap reelt får lige muligheder og opnår ligestilling.

Behov for samlet tværgående plan
Der findes naturligvis ingen løsning, der med et snuptag kan sikre lige muligheder for mennesker med handicap.

Men det er nødvendigt med klare målsætninger for, hvor vi skal hen, for at sikre en positiv udvikling.

Der er altså brug for en samlet tværgående plan.

Konkrete målbare målsætninger kræver solide data. Der er således behov for mere statistisk viden på handicapområdet.

For eksempel eksisterer der ikke tværgående data, der kan afdække, hvordan levevilkår for børn med handicap er sammenlignet med børn uden handicap.

Det er heller ikke muligt at bryde tallene, som Handicapbarometer.dk er baseret på, ned på kommuneniveau.

Vi ved derfor ikke, om nogle kommuner i højere grad er i stand til at nedbryde barrierer for mennesker med handicap end andre.

Danske Handicaporganisationer har sammen med Institut for Menneskerettigheder og mere end 50 andre organisationer inden for fagbevægelsen, uddannelsessektoren, den sociale sektor og sundhedssektoren skrevet til børne- og socialminister Mai Mercado for at opfordre til, at regeringen udarbejder en samlet handicappolitisk handlingsplan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

Maria Ventegodt

Konstitueret dommer, Østre Landsret, fhv. national chef, Institut for Menneskerettigheder
ph.d. i menneskerettigheder og handicap (Maastricht University 2011), cand.jur. (København Uni. 1996)

0:000:00