50 organisationer i opråb til Mai Mercado: Vi skal have en handicappolitisk handlingsplan

DEBAT: Danske Handicaporganisationer har sammen med Institut for Menneskerettigheder og mere end 50 andre organisationer skrevet til børne- og socialminister Mai Mercado (K) for at opfordre til, at regeringen udarbejder en samlet handicappolitisk handlingsplan.

Af Thorkild Olesen og Maria Ventegodt
Hhv. formand, Danske Handicaporganisationer, og ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder 

Institut for Menneskerettigheder offentliggjorde sidste år handicapbarometer.dk.

Barometeret sammenligner situationen for mennesker med handicap med situationen for alle andre på ti væsentlige samfundsområder som beskæftigelse, sundhed og uddannelse. Og barometeret lyser rødt!

Tag et område som uddannelse. I 2012 havde 74 procent af alle mennesker med handicap mellem 30-40 år en erhvervskompetencegivende uddannelse.

I 2016 var andelen faldet til 66 procent. Vel at mærke i en periode, hvor uddannelsesgraden for alle andre var stigende.

Stor opgave at give lige muligheder
De enkelte områder hænger tæt sammen.

Det lader sig ikke gøre at lukke gabet mellem beskæftigelsesgraden for mennesker med handicap og personer uden handicap uden også at løse problemet med den faldende uddannelsesgrad.

Den store forskel i oplevelsen af økonomisk afsavn (24 procent for mennesker med handicap, 8 procent for alle andre) hænger selvsagt også sammen med beskæftigelsesgraden, og sådan kan man blive ved. 

Der ligger altså en stor opgave for det danske samfund forude med at sikre, at mennesker med handicap reelt får lige muligheder og opnår ligestilling.

Behov for samlet tværgående plan
Der findes naturligvis ingen løsning, der med et snuptag kan sikre lige muligheder for mennesker med handicap.

Men det er nødvendigt med klare målsætninger for, hvor vi skal hen, for at sikre en positiv udvikling.

Der er altså brug for en samlet tværgående plan.

Konkrete målbare målsætninger kræver solide data. Der er således behov for mere statistisk viden på handicapområdet.

For eksempel eksisterer der ikke tværgående data, der kan afdække, hvordan levevilkår for børn med handicap er sammenlignet med børn uden handicap.

Det er heller ikke muligt at bryde tallene, som Handicapbarometer.dk er baseret på, ned på kommuneniveau.

Vi ved derfor ikke, om nogle kommuner i højere grad er i stand til at nedbryde barrierer for mennesker med handicap end andre.

Danske Handicaporganisationer har sammen med Institut for Menneskerettigheder og mere end 50 andre organisationer inden for fagbevægelsen, uddannelsessektoren, den sociale sektor og sundhedssektoren skrevet til børne- og socialminister Mai Mercado for at opfordre til, at regeringen udarbejder en samlet handicappolitisk handlingsplan.

Forrige artikel Opråb fra Fonden for Socialt Ansvar: Regeringen vil fjerne vores livsgrundlag Opråb fra Fonden for Socialt Ansvar: Regeringen vil fjerne vores livsgrundlag Næste artikel Socialdemokrater: Sådan vil vi ommøblere jobindsatsen i København Socialdemokrater: Sådan vil vi ommøblere jobindsatsen i København