Debat

Hvordan sikres fremtidens integration?

DEBAT: Dagens debattør peger på, at både politifolk, ISS og Post Danmark har gode bud på, hvordan nydanskerne bliver inddraget i samfundet. Det er nu, den fremtidige indsats skal planlægges, skriver han.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Møller-Hansen 
Direktør, Foreningen Nydansker  

For knap 10 år siden satte Danmark som mål at inddrage nydanskerne i samfundet. Uanset hvordan man vender dokumentationen, så kan målsætningen ikke siges at være en realitet endnu, men der er taget store skridt i retning mod at realisere denne vision, ikke mindst på arbejdsmarkedet.

Mangfoldigheden har endvidere vist sig mere robust og forankret end de skeptiske arbejdsmarkeds kommentatorer har forudsagt. I "Agenda" kunne man således i den forløbne uge se dokumentation for, at de positive tendenser for nydanskernes beskæftigelsesudvikling er fastholdt, en tendens som for øvrigt også er aktuel i andre europæiske lande.

Der er med andre ord god grund til at overveje, hvilken vej vi vil gå i forhold til et fortsat mangfoldighedsindsats, når dansk erhvervsliv får rystet den sidste pessimisme af. Hvordan ser version 2.0 ud?

Der er med andre ord god grund til at overveje, hvilken vej vi vil gå i forhold til et fortsat mangfoldighedsindsats, når dansk erhvervsliv får rystet den sidste pessimisme af.

Torben Møller-Hansen
Direktør, Foreningen Nydansker

Ildsjæl fra politiet
Integrationsministeriet afholdt i den forløbne måned endnu engang de årlige integrations-prisuddelinger, under overværelse af bl.a. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.

Her stod det klart, at svaret på, hvad vi kunne vente os i den nære fremtid, faktisk allerede var under formulering.

En række af de mest visionære indsatser rakte klart ud ud over, hvad vi tidligere har konstateret som god gennemprøvet praksis, og der lå nogle markante eksempler på, at der stadig er både vitalitet og innovation i de lokale indsatser. Bedst af alt var, at de metoder som med lovende initiativer er til "test" derude, bærer interessante DNA, som gør dem bredt anvendelige.

ISS, Postdanmark og Lalandia
Modtageren af prisen som årets ildsjæl, politiassistent Henning Bøtcher Jensen, sagde det så enkelt, som det er, da han afsluttede en kort beskrivelse at sin og kollegernes imponerende indsats med ordene "det kan andre også gøre".

ISS, Postdanmark og Lalandia gav tre jordnære og ledelsesstærke eksempler på, hvordan mangfoldigheden gøres til god forretning i hverdagen - med ISS som vinder, alle med nye interessante sider.

Ikke mindst ISS satte nye standarder. Her er det ikke længere nok med en formuleret målsætning om aktiv inddragelse af nydanskerne, målet er her opgraderet til at opnå en lige repræsentation på lederniveau.


Hverdagen forandrede sig ikke
På lignende vis viste de øvrige vindere og indstillede projekter rundt i et univers, hvor mangfoldigheden er blevet et selvfølgeligt element til gavn for de mange. Der er blevet plads i det fælles rum, der hvor danskerne vil, og det vil vi i rigtig mange sammenhænge, ikke mindst på arbejdspladserne.

Og det er ikke mere end det. Det kræver ikke større systemændringer at rumme det nye fællesskab, og de som fortalte om deres virkelighed ved uddelingen af integrationspriserne berettede om samarbejde i en hverdag, der ikke havde ændret sig synderligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Møller-Hansen

Virksomhedsleder, Idræt Gentofte Kommune
cand.merc. i HR og strategisk ledelse (CBS 1995)

0:000:00