Om  
Jacob Mchangama
Sara Omar

Jacob Mchangama er første modtager af Politikens nye debatpris

Grundlægger af tænketanken Justitia og ihærdig offentlig debattør, Jacob Mchangama, modtager Politikens nyindstiftede pris, Hørups Debatpris.

Peter Bjørnbak Hansen

Jacob Mchangama modtager Hørups Debatpris 2019, skriver Poltiken søndag aften.

Tænketanksgrundlæggeren og den offentlige debats vel nok mest markante og indædte forsvarer af retsstaten blev af Politikens jury foretrukket frem for to andre nominerede.

Disse to var Enhedslistens tidligere hovedstrateg og folketingsmedlem og nuværende blodrød ordfører i debatten om især finanssektoren dårskab, Pelle Dragsted, og den modige forfatter Sara Omar.

Sidstnævntes stemme blev for alvor kendt i 2017 med udgivelsen af bogen 'Dødevaskeren', som beskriver vold, undertrykkelse og social kontrol af muslimske kvinder. Siden da har hun været en af de skarpeste stemmer fra den muslimske del af Danmark.

Men Jacob Mchangama løb altså – som historiens første – med æren og de 50.000 kroner, som følger med Politikens nyindstiftede debatpris, som er opkaldt efter avisen grundlægger, Viggo Hørup.

Om valget af Mchangama siger et af jury-medlemmerne, Christopher Arzrouni:

"Hans stålsatte forsvar for retsstaten frembringer refleksion selv hos modstandere, som ikke umiddelbart er enige med ham, og han frembringer dermed en bevægelse i debatten, frem for at den stivner i de kendte fronter og modsætninger."

Den tidligere Kristian Jensen-rådgiver og Børsen-redaktør suppleres af et andet jury-medlem, DSU-formand Frederik Vad Nielsen:

"Han er så tro over for sin position, at han oftest står i opposition til alle i den aktuelle politiske diskussion. Når venstrefløjen vil bevare racismeparagraffen, står han fast, og når højrefløjen vil indføre imamlovgivning, står han fast. Han forsvarer inderligt individets rettigheder og retsstatens principper – også selvom det kniber med at finde allierede."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mchangama

Direktør, grundlægger, Justitia
cand.jur. (Københavns Uni. 2003), master i menneskerettigheder og demokratisering (Venedig og Strasbourg, 2004)

Sara Omar

Romanforfatter, menneskerettighedsforkæmper
stud.scient.pol.

0:000:00