Juraprofessor: Nødret kan gøre det muligt at låse døre på plejehjem og bosteder

SMITTE: Rækker reglerne for magtanvendelse ikke i forsøget på at forhindre covid-19-smitte på plejehjem og bosteder, kan det ifølge ministerium være nødvendigt at gribe til nødret. Professor bakker delvist op.

Hensynet til smittefare for særligt udsatte og svækkede borgere på blandt andet plejehjem kan åbne for brug af magtanvendelse som låste døre. Også selv om det går længere, end reglerne som udgangspunkt tillader.
Hensynet til smittefare for særligt udsatte og svækkede borgere på blandt andet plejehjem kan åbne for brug af magtanvendelse som låste døre. Også selv om det går længere, end reglerne som udgangspunkt tillader.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det kan måske godt være sådan, at man ligefrem kan begrunde, at man lukker en person inde.

Thomas Elholm
Professor i strafferet ved Københavns Universitet

Det kan ikke udelukkes, at medarbejdere på plejehjem og bosteder straffrit kan låse døre eller lave andre indgreb, som går ud over de gældende regler for magtanvendelse, i et forsøg på at forhindre spredning af covid-19-smitte.

Fakta
Regler om nødret og nødværge
Reglerne om nødværge og nødret gør det muligt i helt særlige tilfælde at gribe ind, selvom der ikke er hjemmel i servicelovens magtanvendelsesregler til at foretage det pågældende indgreb.

For både nødværge og nødret er det imidlertid vigtigt at bemærke, at der er tale om ekstraordinær hjemmel til brug i ekstraordinære situationer.

Bestemmelserne kan derfor ikke anvendes som hjemmelsgrundlag for at foretage jævnligt forekommende tvangsmæssige indgreb.

Nødværge og nødret kan kun anvendes som hjemmel til handlinger af forsvarsmæssig karakter og kan ikke anvendes som hjemmel til at foretage aktive handlinger, der ikke er strengt nødvendige for at værne om beskyttede retsgoder.


Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Mens sundhedsmyndighederne med den nye skærpede epidemilov har fået nye muligheder for blandt andet tvangsmæssig behandling, så ændrer coronakrisen ifølge Social- og Indenrigsministeriet ikke på rammerne for magtanvendelse på socialområdet.

Fakta
Nødværge og nødret i straffeloven

§ 13. 
Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt.

§ 14. 
En handling, der ellers ville være strafbar, straffes ikke, når den var nødvendig til afværgelse af truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen måtte anses for at være af forholdsvis underordnet betydning.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Men i en orienteringsskrivelse om covid-19-tiltag på socialområdet peger ministeriet på, at det kan være nødvendigt at bringe ”nødretslignende” overvejelser i spil, hvis ikke magtanvendelsesreglerne strækker i en konkret situation.

Dokumentation

Covid-19 og mulighed for indgreb i den personlige frihed (magtanvendelse) på socialområdet

I en orienteringsskrivelse om covid-19-tiltag inden for Social- og Inderigsministeriets ressort ridser ministeriet rammerne for magtanvendelse op under "Særlige opmærksomhedspunkter".

I en mail til Altinget skriver ministeriet, at orienteringsskrivelsen ikke indebærer en udvidelse af magtanvendelsesreglerne, men at der er tale om "nødretslignende overvejelser", der også gælder i øvrigt. 

"Kommunens håndtering af akutte situationer på socialområdet i forbindelse med covid-19, eksempelvis borgere på botilbud, der måtte være smittet eller eventuelt smittet, med deraf følgende behov for at isolere borgeren fra øvrige beboere, følger de almindelige magtanvendelsesregler på socialområdet."

"Hvis de gældende regler på socialområdet ikke rækker i de konkrete situationer, må personalet henvende sig til sundhedsmyndighederne, som efter den nye lovgivning (revideret epidemilov, red.) (...) får udvidede beføjelser i forhold til at udstede påbud, evt. med bistand fra politiet."

"Foreligger der en helt akut situation, hvor covid-19 er diagnosticeret, hvor der er eventuelle symptomer på covid-19 eller viden om, at den pågældende har været i tættere kontakt med smittede, og udviser den pågældende borger manglende forståelse for smitterisikoen, må personalet derfor foretage en konkret afvejning af situationens alvor."

"Det vil efter denne konkrete afvejning i en sådan situation være muligt at foretage det nødvendige med henblik på at sikre den pågældendes tilstedeværelse med henblik på at mindske smitterisikoen."

"Dette vil være muligt i den periode, der går, indtil sundhedsmyndighederne har taget stilling til, om det er muligt at bringe f.eks. reglerne i epidemiloven om isolation i anvendelse."

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


0:000:00