Kommuner lader udsatte grupper i stikken

KORT NYT: Flere specialiserede tilbud til handicappede er lukket ned siden 2010. Det viser en ny kortlægning udført af Danske Regioner. Eksperter frygter, at vigtig specialviden vil gå tabt.
Pernille Diana Castle Møller

Handicappede, psykisk syge og andre udsatte grupper vil i disse år opleve en ringere kvalitet i de offentlige specialtilbud. Ifølge en kortlægning foretaget af Danske Regioner, er en række tilbud til borgere med særlige behov lukket siden 2010 - og endnu flere lukninger venter i 2012 og 2013. Det skriver b.dk.

”Der mangler sikkerhed for, at man som handicappet får den hjælp, man har brug. Borgerne har klart den oplevelse, at de ikke får den nødvendige kvalitet,” siger formand for Danske Handicaporganisationer Stig Langvad.

Kommunalforsker ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen mener, at strukturreformen er en del af årsagen til lukningerne og en ringere behandling af handicappede.

”Det er helt åbenlyst, at kommunerne ikke har kunnet finde ud af det specialiserede socialområde, fordi de ikke har haft råd til det. Det er langt værre at blive blind eller få et handicappet barn i dag, end det var før strukturreformen,” siger han.

Dokumentation

Tilbud og afdelinger, som er lukket i løbet af 2010 og 2011
 
Nordjysk Center for Erhvervet Hjerneskade i Sindal lukkede i sommeren 2011, på grund af manglende efterspørgsel fra kommunerne. Centret blev drevet af Region Nordjylland.
 
Babuska-afdelingen var et tilbud til selvskadende unge piger. Afdelingen lukkede i 2011 på grund af manglende efterspørgsel fra kommunerne.

Fogedvænget, som var et tilbud til voksne med erhvervet hjerneskade, lukkede i 2011. Tilbuddet blev drevet af Region Midtjylland.
 
Hørskoven
var et tilbud i Århus til voksne med erhvervet hjerneskade. Det lukkede i 2011. Tilbuddet blev drevet af Region Midtjylland.
 
En afdeling under Specialbørnehjemmene i Region Nordjylland lukkede i 2011, på grund af markant fald i efterspørgslen fra kommunerne.
 
Alssund Børne- og Ungdomscenter lukkede i 2010. Tilbuddet var et specialiseret døgntilbud til børn og unge. Centeret blevet drevet af Sønderborg Kommune.

Udby Behandlingshjem lukkede i 2011. Et specialiseret døgntilbud til børn og unge, drevet af Middelfart Kommune.

Stendyssehaven lukkede i 2011. Et specialiseret tilbud til børn og unge, drevet af Svenborg Kommune.
 
Kommunikationscentret i Region Hovedstaden lukkede i 2010. Det var et specialiseret tilbud om kommunikationsundervisning til småbørn med multiple funktionsnedsættelser og deres forældre.

 

Lukningstruede tilbud i 2012

Center for Høretab i Fredericia og Nyborgskolen er lukningstruet. Der er på tilbuddet en faldende efterspørgsel, som både skyldes et fald i målgruppen og et fald i den kommunale efterspørgsel.

Jagtvejens børnehave i Odense lukkede i juli 2012. Det er en regional børnehave for autistbørn.

Rehabiliteringscenteret Strandgården er lukningstruet. Centret er et rehabiliteringstilbud til mennesker med en senhjerneskade.

Specialbørnehjemmene i Region Nordjylland har oplevet et markant fald i efterspørgslen. Det derfor været nødvendigt at lukke en afdeling sidste år og det er endnu usikkert, om der forsat vil være en så vigende efterspørgsel og om det bliver nødvendigt at lukke endnu en afdeling. Det er derfor usikkert om det fremover vil være muligt at opretholde en faglig og økonomisk bæredygtig drift af tilbuddet.

Taleinstituttet
i Region Nordjylland oplever væsentlige reduktioner i efterspørgslen efter instituttets ydelser. Det vil derfor være usikkert om Taleinstituttet fremadrettet kan opretholde en faglig og økonomisk bæredygtig drift.

Engvejen
i Region Midtjylland er indstillet til at lukke syv pladser. Det skyldes manglende efterspørgsel fra kommunerne. Tilbuddet er til børn og unge med udviklingsforstyrrelser samt uspecificerede handicaps med lavt funktionsniveau inden for autismespektret.

Holmstrupgård, som er et døgntilbud til unge med psykiatriske lidelser i Region Midtjylland, er i øjeblikket ubenyttet og dermed lukningstruet.


0:000:00