Kommuner og regioner i nyt slagsmål om psykisk syge misbrugere

MÅLGRUPPE: Regeringen vil forankre ansvaret for personer med dobbeltdiagnoser i den regionale psykiatri. Det har i KL udløst frygt for, at kommuner må afgive store dele af den lokale misbrugsbehandling.

Ikke mindst i hjemløsemiljøet støder man ofte på personer, der kæmper med både psykiske problemer og et misbrug. Nu diskuterer kommuner og regioner, hvilken type lidelser der skal kvalificere til behandling i henholdsvis psykiatrien og på kommunale misbrugscentre.
Ikke mindst i hjemløsemiljøet støder man ofte på personer, der kæmper med både psykiske problemer og et misbrug. Nu diskuterer kommuner og regioner, hvilken type lidelser der skal kvalificere til behandling i henholdsvis psykiatrien og på kommunale misbrugscentre.Foto: /ritzau/Nils Meilvang
Kim Rosenkilde

Bedst som enigheden syntes at være på plads, er der igen opstået tvivl om, hvem der skal have ansvaret for behandlingen af de mindst 20.000 mennesker, der kæmper med en kombination af psykisk sygdom og et alkohol- eller stofmisbrug.

Så sent som dagen inden nytårsaften gjorde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) det ellers klart, at den opgave skal forankres mere entydigt hos regionerne.

Dermed ønsker regeringen at sætte et punktum for en årelang diskussion om rækkefølgen af indsatser mod misbrug og psykisk sygdom, som har gjort personer med såkaldte dobbeltdiagnoser til en kastebold mellem den regionale psykiatri og kommunale misbrugsbehandling.

Dokumentation

Misbrugsbehandlingen for mennesker med psykiske lidelser

Regeringen præsenterede 31. december en opfølgning på arbejdet i udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Som et af otte initiativer lægger regeringen op til at samle misbrugsbehandlingen for mennesker med psykiske lidelser i regionerne.

Regeringen skriver blandt andet følgende om baggrunden for initiativet:

"Dobbeltbelastningen komplicerer indsatsen og stiller endnu større krav til behandlingens kvalitet og intensitet. Kommunernes misbrugsbehandling varierer i kvalitet og intensitet."

"For kommunerne kan det også være en udfordring at sikre, at behandlingen bliver helhedsorienteret og sammenhængende. De tydelige udfordringer med begrænset koordination og utilstrækkeligt samarbejde skyldes bl.a., at ansvaret for behandling af psykiske lidelser er regionalt."

"For at tilgodese en helhedsorienteret og sammenhængende behandling af den fornødne kvalitet og intensitet vil regeringen ændre den gældende fordeling af ansvaret for misbrugsbehandlingen på sundhedsområdet for mennesker med psykiske lidelser, så denne samles i regionalt regi, der i forvejen har ansvaret for behandlingen af mennesker med psykiske lidelser."

"Regeringen har derfor igangsat et arbejde mhp. at finde den bedste model for flytning af ansvaret. Til foråret vil modellen blive præsenteret som led i regeringens udspil."

Læs hele udspillet her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00