Lars Weiss til Christiansborg: Det sociale frikort bør forlænges mere end to år

FRIJOB: Socialdemokratiet på Christiansborg vil lytte til Københavns erfaringer med det sociale frikort. Men det er for tidligt at sige, om ordningen skal være permanent, lyder det.

"Ikke mindst er det en måde at give nogle af de
her borgere en større værdighed," siger overborgmester Lars Weiss (S) om det sociale frikort.
"Ikke mindst er det en måde at give nogle af de her borgere en større værdighed," siger overborgmester Lars Weiss (S) om det sociale frikort.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Med sidste uges aftale om fordelingen af reserverne fra satspuljen blev det sociale frikort i første omgang forlænget to år.

Ordningen gør det nemt for socialt udsatte borgere at tage småjob uden at blive modregnet i ydelser.

I Københavns Kommune har knap 700 udsatte borgere haft gavn af ordningen, der har begejstret overborgmester Lars Weiss (S).

Dokumentation

Sådan forlænges ordningen

Med aftalen om reserven fra satspuljen af 24. november 2020 bliver forsøget med det sociale frikort forlænget. I aftalen lyder det:

"Det sociale frikort giver de mest udsatte borgere i samfundet en bedre mulighed for at få en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan betyde øget livskvalitet for den enkelte borger.

Partierne er derfor enige om at forlænge forsøgsordningen med et socialt frikort til borgere med særlige sociale problemer med to år. En forlængelse af forsøgsperioden skal gøre det muligt at sikre yderligere udbredelse af det sociale frikort blandt borgere og virksomheder samt at opnå mere viden om henholdsvis potentialer og udfordringer ved ordningen med henblik på, at ordningen kan gøres permanent på sigt. Der vil være nye politiske drøftelser om behov for eventuelle justeringer i ordningen i den forbindelse i foråret 2022.

Der afsættes midler til blandt andet dækning af merudgifter i forbindelse med visitation i kommunerne, umiddelbart skattemæssigt mindreprovenu og manglende modregning i sociale ydelser samt til finansiering af IT-løsningen.

Der afsættes i alt 19,8 millioner kroner til initiativet i perioden 2021-2022. Der afsættes derudover 13,5 millioner kroner i 2023 og 10 millioner kroner i 2024 til en videreudvikling og videreførelse af ordningen med et socialt frikort."

Læs hele aftalen her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00