Mercado har intet tidsperspektiv på løsning af overvågningssag

STØTTE: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) kan ikke sige, hvornår der kommer en løsning i sagen om manglende støtte til forældre med svært handicappede børn. 

Jeppe Maagaard Holm

Det er fortsat uvist, hvornår der kommer en løsning i sagen om manglende hjælp til overvågning af handicappede borgere under 18 år i eget hjem.

Det lod børne- og socialminister Mai Mercado (K) forstå onsdag, da der var spørgetid til ministrene.

"Jeg kan garantere, at der bliver arbejdet rigtig hårdt på at finde frem til en løsning. Jeg tør bare ikke sige noget om tidsperspektivet for, hvornår de drøftelser vil være afsluttet," sagde Mercado med henvisning til forhandlingerne mellem ministeriet og Kommunernes Landsforening (KL) om en løsning.

Sagen strækker sig tilbage til 2015. Dengang afsagde Vestre Landsret en dom, der fastslog, at kommuner ikke må yde kontant støtte til hjælpetimer til overvågning efter servicelovens paragraf 95, stk. 3.

Dokumentation

Sagen kort:

I 2015 afgør Vestre Landsret, at kommuner ikke længere lovligt kan yde kontant støtte til hjælpertimer til overvågning efter servicelovens paragraf 95, stk. 3.

Det betyder i praksis, at på daværende tidspunkt knap 100 familier til unge over 18 år med svære fysiske og/eller kognitive handicap får hjælpen reduceret til 30-37 timer ugentligt mod tidligere 70-90 timer. Familierne føler sig nu pressede til at anbringe de unge handicappede på døgninstitutioner i stedet for at lade dem blive boende hjemme.

Karen Ellemann (V) lovede som socialminister at finde en løsning i forbindelse med revision af serviceloven i 2016. Det skete ikke, men forligspartierne aftalte under lovbehandlingen, at løsningsmuligheder skulle undersøges og drøftes.

Det kom der en Deloitte-rapport ud af i august 2017. Mai Mercado meddelte i den forbindelse, at forhandlinger med KL i løbet af forår og sommer 2017 var strandet, fordi KL var nervøse for at ende med en ekstraudgift.

Familierne føler sig nu svigtet af Folketinget og regeringen. 22 familier sendte i april 2018 et åbent brev til alle medlemmer af Folketinget, hvor de undrer sig over, at Mercado tilsyneladende har kastet håndklædet i ringen.

I juni 2019 var Mercado kaldt i samråd om sagen i Socialudvalget, hvor Karina Adsbøl (DF) og Kirsten Normann Andersen (SF) krævede svar på, hvornår og hvordan hun vil løse problemet.

I 2018 henviste Mai Mercado flere gange til, at pengene måtte findes ved satspuljeforhandlingerne. Det skete ikke.


0:000:00