Minister om ressourceforløb: Det er ikke godt nok

RESSOURCEFORLØB: Kommunerne har været langsomme om at komme i gang med de ressourceforløb, som skulle erstatte førtidspension for udsatte unge. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er ikke tilfreds.
Foto: Beskæftigelsesministeriet
Jørgen Skadhede

Der er kommuner, som slet ikke er kommet i gang med ressourceforløbene. Det er ikke godt nok. Skrækscenariet med denne reform er jo, at vi tager førtidspensionen væk fra nogle mennesker, men ikke giver dem et bedre tilbud, for det er det, som vi har lovet dem.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister
Fakta
Ressourceforløb

Forløb for de borgere, som ikke længere kan få førtidspension med regeringens reform.

Ved udgangen af september så status således ud omkring de nye ressourceforløb:

På landsplan: 1.125 personer

De har ikke iværksat nogen forløb
Fanø
Frederikshavn
Samsø

Kun et forløb
Dragør
Glostrup
Gladsaxe
Hillerød
Lejre
Læsø

Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsens database, jobindsats.dk


Om ressourceforløb

Sådan står der i forligspartiernes (S, R, SF, V, K, LA) aftale fra juni 2012.

I ressourceforløbet skal kommunen tilrettelægge en tværfaglig og helhedsorienteret indsats inden for beskæftigelses-, uddannelses-, sundheds- og socialområdet for den enkelte og få lagt en langsigtet plan for, hvad der skal til, for at personen på sigt kan blive selvforsørgende. Målet er altid, at borgeren får fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet.

Ti måneder efter reformen af førtidspensionen trådte i kraft, er en række kommuner endnu ikke rigtig kommet i gang med at etablere de ressourceforløb, som skal være alternativet til at parkere de unge på førtidspension.

Med reformen af førtidspensionen kan unge under 45 år som udgangspunkt ikke længere få tildelt førtidspension. I stedet skal kommunerne forsøge at hjælpe de udsatte unge helt eller delvist ind på arbejdsmarkedet gennem de nye tværfaglige ressourceforløb.

Mens kommunerne med det samme har strammet gevaldigt op på tildelingerne af førtidspension, så er det gået meget langsomt med at etablere de nye ressourceforløb som erstatning. Ni kommuner havde ved udgangen af september kun fået iværksat et enkelt eller slet ingen ressourceforløb til de borgere, som har fået afvist en ansøgning om førtidspension.

Derfor gav beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) de langsommeligste af kommunerne en mellemting mellem en kærlig opfordring og en utålmodig røffel, da hun tirsdag holdt tale i Horsens på Kommunernes Landsforenings årlige Jobcamp-konference.

0:000:00