Ny formand for velfærdschefer vil forhindre amerikanske tilstande i danske kommuner

PORTRÆTINTERVIEW: Kommunerne risikerer at blive overbemandet af jurister, der ikke har borgernes behov som førsteprioritet, mener Jakob Bigum Lundberg. Mød socialchefernes nye talerør, som vil ændre forvaltningskulturen og skabe tillid til kommunernes opgaveløsning.

Jakob Bigum Lundberg blev for nyligt udpeget til posten som formand for Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer i Danmark.
Jakob Bigum Lundberg blev for nyligt udpeget til posten som formand for Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer i Danmark.Foto: Socialchefforeningen
Cecilie Toft

Kommunalt ansatte skal til at tænke mere back-to-basics. De skal udføre deres arbejde ud fra, hvad borgeren har behov for hjælp til at tænke over, hvordan de kan skabe en tillidsbaseret relation, så borgeren ikke frygter at blive til en kastebold i systemet.

Jakob Bigum Lundberg
Formand for FSD
Fakta
  • Foreningen af Socialchefer i Danmark (FSD) blev etableret i 1913 og har siden skiftet navn til Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer i Danmark.
  • FSD har til formål at samle kommunale chefer på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet i Danmark, som drøfter udvikling og problemstillinger i landets kommuner.
  • FSD plejer at sammenfatte deres holdninger på de store og tværgående velfærdsområder i en række holdningspapirer: Borgere i udsatte positioner, det nære sundhedsvæsen, beskæftigelse samt god offentlig ledelse på tværs.

Vi nærmer os langsomt amerikanske tilstande i de danske kommuner, hvor ressourcerne i alt for høj grad bruges på juristeri og regelefterlevelse frem for på at hjælpe borgerne.

Det mener Jakob Bigum Lundberg, der er nyvalgt formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD).

"Reglerne på kernevelfærdsområdet er blevet alt for komplekse på nogle områder. Derfor bruger kommunerne mange ressourcer på at administrere bureaukrati frem for at lytte og gå i dialog med borgerne om deres behov," siger han.

Dokumentation

Blå bog – Jakob Bigum Lundberg

Født 22. februar 1967 i Brønderslev

1995: Uddannet cand.scient.pol. ved Aarhus Universitet

1993-2006: Ansat i KL, blandt andet som erhvervsudvikling- og økonomikonsulent, HR-Chef, og var leder for KL’s kontor i Bruxelles.

2006-2010: Centerchef i Greve Kommune for ældre-, social- og sundhedsområdet.

2010-2017: Direktør for alle velfærdsområder i Stevns Kommune.

2017-nu: Direktør for sundhed og omsorg, handicap og psykiatri samt arbejdsmarked i Næstved Kommune.

2020: Udpeget til formand i Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD).

Privat gift med skolelærer Lise Bigum Lundberg og far til tvillinger på 18 år.

Har boet i Japan, Nepal og Belgien og taler japansk, fransk og tysk.

Har stor interesse for historie og er i sin fritid aktiv i bestyrelsen for Mosede Fort, som er et fæstningsanlæg fra 1. Verdenskrig ved Greve Strand.

Kilde: Linked-In, FSD mm.


0:000:00