Ny patientformand blæser til kamp mod ulighed

INTERVIEW: Social og geografisk ulighed i sundhed er en af sundhedsvæsenets store udfordringer, mener Danske Patienters kommende formand Camilla Hersom, der fortsætter som radikal folketingskandidat.

Fra at være en central politiker i regeringspartiet Radikale blev Camilla Hersom ved valget i 2015 fravalgt af vælgerne. Her blev partiet næsten halveret. Nu er Hersom tilbage i politik – i hvert fald sundhedspolitik. I dag, onsdag, bliver den tidligere radikale sundhedsordfører nemlig uden modkandidater valgt til at skulle være alle patienters stemme: formand for paraplyorganisationen Danske Patienter.

Hun overtager dermed stafetten efter Lars Engberg, der ifølge Danske Patienters vedtægter ikke må sidde længere end seks år. I modsætning til Lars Engberg, der havde været direktør i Nyreforeningen, er Camilla Hersom ikke hentet direkte fra patientforeningernes cirkler.
Hun vil dog godt afsløre, at det var nemt at sige ”ja tak” til tilbuddet om at blive formandskandidat, da hun indledningsvis blev spurgt, om hun kunne være interesseret i at blive formand for Danske Patienter.

”At samfundet kan give borgerne adgang til et velfungerende sundhedsvæsen, er en helt afgørende hjørnesten i velfærdssamfundet. Jeg glæder mig virkelig igen til at komme tilbage til sundhedsområdet og arbejde med det politisk,” siger Camilla Hersom, der både kan skrive tidligere embedsmand i Finansministeriet og formand for Forbrugerrådet på sit cv.

Login