Ny VIVE-rapport: Puljemidlerne favoriserer de store og tryner de små

PULJEMIDLER: Midlertidig puljefinansiering og dokumentationskrav favoriserer de store frivillige sociale organisationer på bekostning af de små, viser ny rapport. Der er behov for en principiel diskussion af støttestrukturernes betydning, lyder det fra forsker.

Puljemidlerne udfordrer de små frivillige sociale organisationer og favoriserer de store organisationer, viser ny rapport. På billedet ses Café Blom, der har rykket deres café for folk med angst, depression, bipolar lidelse og OCD ud i virkeligheden. Caféen er finansieret af puljemidler fra Københavns Kommune og Socialstyrelsen.
Puljemidlerne udfordrer de små frivillige sociale organisationer og favoriserer de store organisationer, viser ny rapport. På billedet ses Café Blom, der har rykket deres café for folk med angst, depression, bipolar lidelse og OCD ud i virkeligheden. Caféen er finansieret af puljemidler fra Københavns Kommune og Socialstyrelsen.Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Den frivillige sektor er karakteriseret ved en høj grad af midlertidig finansiering og krav til dokumentation og effektmåling.

Det kræver en enorm stor volumen i en organisation at kunne investere i at netværke og have nogle lange forløb med fondene, og så kræver det hardcore akademiske kompetencer at skrive ansøgningerne. Man skal investere tid i at netværke med de rigtige personer, og det betyder, at de store vokser sig større, og de små er presset.

Helle Hygum Espersen
Civilsamfundsforsker, VIVE

Og det favoriserer de store og professionelle organisationer på bekostning af de små og mellemstore frivillige organisationer. De store organisationer er nemlig med deres større motorkraft bedre i stand til at løfte opgaven med både at dokumentere, at de opfylder kravene forbundet med puljemidlerne, samtidig med at de kan bruge medarbejdernes tid på at skaffe ny finansiering.

De frivillige sociale foreninger vil gerne vide noget mere om, hvad der kendetegner de frivillige, og hvorfor de er frivillige, og om der er noget, de kan gøre for at få dem til at være mere stabilt aktive.

Linda Lundgaard Andersen
Professor på Center for Socialt Entrepenørskab, Roskilde Universitet

Det viser en ny VIVE-rapport lavet i samarbejde med Roskilde Universitet, hvor forskerne har interviewet 75 centrale aktører på det frivillige sociale område fra blandt andet landsdækkende frivillige organisationer og lokale organisationer samt aktører i kommuner, fonde og frivilligcentre.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00