Regeringen nikker til sociale klausuler i staten

PRAKTIK: Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) blåstempler, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service kan bruge sociale klausuler i sine udbud. Vejen er dermed banet for massevis af praktikpladser, mener S.
Marie Dissing Sandahl
Undervisningsminister Tina Nedergaard går nu atter sin forgænger og partifælle Bertel Haarder i bedene og understreger, at brugen af sociale klausuler er accepterede i alle slags udbud - også når det er staten og kommunerne, som køber ind. Det fremgår af et svar fra ministeren til Folketingets Uddannelsesudvalg.

I svaret forklarer ministeren, at der intet er til hinder for, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service bruger sociale klausuler som for eksempel at stille krav om praktikpladser, i sine udbud, så længe den gældende EU- og konkurrencelovgivning er overholdt.

Som Altinget.dk tidligere har beskrevet, viser en juridisk gennemgang fra LO, at der er mange muligheder for, at det offentlige kan bruge sociale klausuler, men at det langtfra er så udbredt, som det kunne være, fordi reglerne på området er komplicerede og uigennemskuelige.

Gammelt løfte
Allerede i maj lovede Tina Nedergaard, at vejledningen om brug af sociale klausuler skulle gøres klarere, og i sit svar oplyser ministeren, at en "kortlægning af virksomhedernes retsstilling" vil være at finde senest i marts næste år. Det sker knap et år efter, at ministeren gjorde et nummer ud af, hvor vigtigt et redskab sociale klausuler var i kampen for, at alle unge skal have en praktikplads.

0:000:00