Regeringen vil have 30.000 flygtninge og indvandrere i job

INTEGRATIONSPLAN: Regeringen vil med et nyt integrationsudspil have flere flygtninge og indvandrere i job og er klar med 44 millioner kroner ekstra til jobcentrene.

Regeringen, anført af statsminister Helle Thorning-Schmidt, præsenterede onsdag et nyt integrationsudspil. 
Regeringen, anført af statsminister Helle Thorning-Schmidt, præsenterede onsdag et nyt integrationsudspil. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Cecilie GormsenLise-Lotte Skjoldan

”Er der et arbejde, skal man som flygtning tage det.”

Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun sammen med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og integrationsminister Manu Sareen (R) præsenterede regeringens nye integrationsudspil ”Alle skal bidrage – flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse” onsdag formiddag.

”Flygtninge skal ikke gøres til klienter. De kommer ikke hertil som klienter, og de skal ikke være klienter i Danmark. Alle skal yde, hvad de kan. At være i beskæftigelse er en stor del af at være i Danmark,” sagde Thorning.

44 millioner ekstra til kommunerne
Regeringen vil give 44 millioner kroner ekstra til de kommunale jobcentre. De skal bruges på at skaffe 30.000 indvandrere og flygtninge i løntilskudsjob, nyttejob eller på anden måde få personerne ind på arbejdsmarkedet og gøre dem i stand til senere at få et almindeligt arbejde.

Samtidig vil regeringen i højere grad belønne kommunerne økonomisk for at skaffe en udlænding i enten løntilskud, nyttejob, eller praktik i en virksomhed.

”Vi ved, at det at være på en virksomhed, er den mest effektive vej til at få et arbejde. Det  er samlet en stor indsats, regeringen har sat i gang med 30.000 ekstra forløb, hvor ledige kommer ud på en arbejdsplads eller i et nyttejob,” sagde Thorning.

Østergaard: Alle skal have samme muligheder
Også økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard har store forventninger til den nye plan:

”Det er en falliterklæring, at man ikke er i stand til at sørge for, at dem, som kommer til Danmark, ikke kan bidrage med, hvad de kan. Vi skal tage udgangspunkt i, hvad den enkelte kan, og ikke, hvad man ikke kan,” sagde Morten Østergaard og fortsatte:

”Med det her udspil vil vi behandle udlændinge, som vi behandler hinanden – med de samme muligheder, de samme krav og de samme forventninger."

Statsministeren oplyste på pressemødet, hvor udspillet blev fremlagt, at regeringen regner med, at planen kan træde i kraft allerede 1. juli. Der vil derfor allerede blive indkaldt til en såkaldt teknisk briefing af Folketingets partier torsdag, og lovforslaget vil sendes til behandling "hurtigst muligt".

Få overblik over udspillet her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00