Regeringens integrationsplan står på usikker grund

AKTIVERING: Kun SF støtter regeringens integrationsplan, der behandles i Folketinget tirsdag. Forslaget får kritik fra både de borgerlige partier og Enhedslisten. Dermed er det et åbent spørgsmål, hvordan regeringen vil finde flertal for sit forslag.

Regeringen går tirsdag i folketingssalen med sit forslag til en ny integrationsindsats uden at have et flertal forhandlet på plads på forhånd.
Regeringen går tirsdag i folketingssalen med sit forslag til en ny integrationsindsats uden at have et flertal forhandlet på plads på forhånd.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund
Fakta
Hovedpunkter i regeringens udspil

Et jobrettet integrationsprogram for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte.

Deltagere i integrationsprogrammet skal tage et arbejde, hvis der er et at få. Hvis ikke, skal de yde mere for ydelsen. De får som noget nyt ret og pligt til at deltage i f.eks. nyttejob, løntilskud eller virksomhedspraktik. Der må højst være fire ugers pause i den virksomhedsrettede indsats efter første tilbud.

Den enkelte skal bruge uddannelse og erfaringer fra hjemlandet.
De kompetencer, som flygtninge og familiesammenførte allerede har, når de kommer til Danmark, skal udnyttes bedre. Forslaget skal sikre en hurtig og effektiv afdækning af de nytilkomnes kompetencer og uddannelseskvalifikationer.

Indvandrere på kontanthjælp skal i arbejde.

Regeringen vil styrke den virksomhedsrettede indsats til alle tredjelandsstatsborgere, som har modtaget kontanthjælp i mindst 6 måneder. De skal have et job. Det kan være nyttejob, virksomhedspraktik eller arbejde med løntilskud. Indsatsen gentages, hvis de fortsat er ledige, 6 måneder efter det første virksomhedsrettede tilbud er afsluttet.

Fælles mål om job og uddannelse.

Regeringen sætter nationale mål for udviklingen frem mod 2020. Kommunernes indsats skal have et klart fokus på job og uddannelse, og derfor indgår regeringen et partnerskab med kommunerne, som skal understøtte, at de lærer af hinanden og baserer deres indsatser på viden om, hvad der virker. Samtidigt skal kommunerne have styrkede incitamenter til at få flygtninge og indvandrere i gang med at arbejde eller uddanne sig.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Tirsdag går beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i Folketingssalen for at søge opbakning til regeringens integrationsplan, men det bliver en kamp op ad bakke.

Regeringen har nemlig ikke sikret sig et flertal bag sit lovforslag, der skal give flygtninge og indvandrere en ny job-indsats, der er mere rettet mod virksomhederne.

Konkret skal forslaget sikre, at der igangsættes 30.000 flere forløb over to år, hvor indvandrere og flygtninge er i eksempelvis løntilskudsjob, nyttejob eller virksomhedspraktik. Ifølge en ekspertgruppe er den slags aktivering - såkaldt virksomhedsrettet aktivering - mest effektiv til at få de ledige videre til ordinære job, fordi den foregår ude på en arbejdsplads.

0:000:00