Debat

Replik: Borgerne taber, hvis private aktører afskæres fra socialområdet

DEBAT: Tidligere direktør i Socialstyrelsen Knud Aarups påstande om, at private virksomheder inden for sociale indsatser virker imod hensigten, er kendetegnende for de fordomme, der eksisterer på området, hvilket er til skade for borgerne, skriver Jakob Scharff.

Sociale indsatser er kendetegnet ved at være komplekse, og derfor kræver det også at mange fagligheder bringes i spil, skriver Jakob Scharff. 
Sociale indsatser er kendetegnet ved at være komplekse, og derfor kræver det også at mange fagligheder bringes i spil, skriver Jakob Scharff. Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Scharff
Branchedirektør i DI

Nogle tilbud løses bedst af offentlige aktører, andre af selvejende – og nogle af private.

Jakob Scharff
Branchedirektør i DI

Det ærgrer mig, at Knud Aarup i et indlæg benytter DI som stråmand for at omtale sociale indsatser som indkøb af materielle artikler. Det har hverken DI eller jeg på noget tidspunkt argumenteret for. Der ligger faktisk slet ingen kyniske bagtanker bag mine ønsker, om at skabe en bred vifte af sociale tilbud, som kan skabe gode individuelle kvalitetstilbud til borgerne.

For de sociale indsatser, som gives til borgere med komplekse problemstillinger, er kendetegnede ved at være komplekse. Derfor kræver det også, at mange fagligheder (både socialfaglige- og økonomiske) bringes i spil. På samme måde er det vigtigt med en variation af tilbud til borgerne på området.

Behov for flere tilbud, ikke færre
For borgerne, der modtager de sociale indsatser, har komplekse problemstillinger. Derfor kræver de berørte borgere også forskellige tilbud. Nogle tilbud løses bedst af offentlige aktører, andre af selvejende – og nogle af private.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det skaber både innovation, udvikling af tilbuddene og læringspotentialer aktørerne imellem. Begynder man derimod at afskære aktører fra at bidrage, ender vi i stedet med færre – og ikke flere – nuancer og variation i tilbuddene. Det, mener vi i DI, er den forkerte vej at gå.

Læs også

Jeg er dog enig i Knud Aarup’s betragtninger om, at der er stort behov for fundamentale forandringer i de sociale indsatser i Danmark. Men vores vurdering er, at forandringerne er i gang med at ske i dag. Nye tilbud og behandlingsformer springer frem.

Og tilbuddene finder inspiration på tværs af hinanden. Begynder Danmarks politikere nu at lovgive ud fra enkeltsager og skræmme private aktører væk, taber vi det gode arbejde, som foregår i dag på gulvet.

Knud Aarup fremhæver selv mottoet ”fordi alle vinder, når ingen taber”. Her er vi også enige. Og vi tror tillige på, at "alle vinder, når vi samarbejder".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

0:000:00