S-kovending: Vil alligevel målrette exitprogram mod muslimer

EXIT: DF foreslog for et år siden et exitprogram rettet mod muslimer. Socialdemokraterne kaldte dengang forslaget for udansk, men nu ser partiet selv det at lave exitprogrammer til unge muslimer som del af en ’frihedskamp’. DF jubler.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har med fem forslag kaldt til frihedskamp for unge muslimer. Et af forslagene er et exitprogram med tilbud om ny identitet og adresseskift til unge muslimer, der føler sig fanget i doktrinære, religiøse miljøer.
Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har med fem forslag kaldt til frihedskamp for unge muslimer. Et af forslagene er et exitprogram med tilbud om ny identitet og adresseskift til unge muslimer, der føler sig fanget i doktrinære, religiøse miljøer.Foto: Beskæftigelsesministeriet

I og med at det retter sig mod muslimer generelt, der måtte føle sig fanget i miljøet, er den egentlige forskel, at socialdemokraterne drejer en ekstra gang på skruen ved helt konkret at ville tilbyde dem en ny identitet.

Mogens S. Mogensen
Ph.d. i interkulturelle studier med speciale i religiøs konvertering

Af Tine Toft Jørgensen

For kun et år siden afviste Socialdemokraterne et DF-forslag om at lave exitprogrammer målrettet muslimer.

Det var decideret ”udansk” og ”stempling af en religion”, lød det dengang fra partiets retsordfører, Trine Bramsen.

Dokumentation

Mette Frederiksens fem forslag:

  • Exitprogrammer: Unge muslimer, der følger sig fanget i doktrinære, religiøse miljøer, skal tilbydes en ny identitet og adresse for at bryde ud af miljøet.
  • Krisecentre: Flere midler til krisecentre, så de kan åbne flere pladser for eksempelvis muslimske kvinder, der rammes af vold og undertrykkelse.
  • Afvisning af imamer ved grænsen: Et system, hvor lande kan afvise imamer ved grænsen, hvis de tidligere har talt imod demokrati og opfordret til vold.
  • Lukning af Grimhøj-moskéen, Hvis det er muligt inden for Grundloven.
  • Uddannelse af imamer: En form for imamuddannelse, ikke som teologisk linje ved universitetet, men som kursus eller certifikat.

Om exitprogrammet siger Mette Frederiksen til Berlingske: ”Nogle af de børn, der vokser op her, lever nærmest skizofrent. Henne i den danske skole møder de lærere, der siger, at de har rettigheder. At de lever i et demokrati. Hjemme i boligområdet hos deres forældre eller henne til fredagsbønnen får de så det stik modsatte at vide. Jeg tror slet ikke, man må undervurdere, hvor svært det er. Derfor skal vi hjælpe dem med at tage springet.”


0:000:00