Debat

SF: Regeringens spareforslag er en lussing til Foreningsdanmark

DEBAT: Frivillige foreninger styrker fællesskabet i Danmark. Regeringen vil fratage foreningerne 100 millioner kroner i momsrefusion og give dem sværere vilkår, mener SF. Ordningen trænger i stedet til et tjek, der skal definere, hvad en almennyttig forening skal kunne.

Foto: /ritzau/Kaare Smith
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lisbeth Bech Poulsen og Jacob Mark
Hhv. skatteordfører og gruppeformand, SF

I dag har Danmarks almennyttige foreninger en stor økonomisk fordel gennem ordningen for momskompensation. Den fordel vil regeringen fjerne fra årsskiftet ved at fratage foreningerne 100 millioner kroner. Det vil ramme Foreningsdanmark hårdt og føre til sværere vilkår for foreningerne, der dermed ikke kan få momsrefusion for udgifter, de allerede har budgetteret med i 2017. Pengene, som ellers skulle gå til foreningerne, skal nu i stedet bruges på at styrke kontrollen i Skat.

I SF ønsker vi ikke at give foreningerne sværere vilkår. Det skal ikke blive dyrere at gå til fodbold eller spejder, fordi kontingenterne hæves. Og vi ønsker ikke, at færre familier får mulighed for at få hjælp af de sociale foreninger, fordi de bliver nødt til at afskedige medarbejdere. 

Det lader ikke til, at regeringen anerkender, hvilken afgørende betydning foreningerne har for civilsamfundet, når de skærer alle foreninger over én kam og lægger op til at fjerne alle foreningers mulighed for momskompensation.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Momsrefusion-ordning til eftersyn
Vi skal anerkende, at de frivillige foreninger udgør en kerne i vores civilsamfund. En kerne, der udvikler mennesker og lærer os at være en del af et fællesskab. En kerne, der fordrer fællesskaber og styrker mangfoldigheden ved at knytte bånd mellem mennesker fra forskellige sociale lag og er med til at skabe et mere lige samfund. Foreningsdanmark er samtidig med til at danne os og lære os, hvordan demokrati fungerer.

Regeringen ser det som et problem, at ordningen koster flere og flere penge hvert år, hovedsageligt fordi der kommer flere foreninger til under definitionen almennyttige foreninger. Her har regeringen en pointe. Ordningen er blevet for bred. Når man læser de 36 sider igennem, hvor den ene forening efter den anden er listet op, så er der en del foreninger, der springer i øjnene. Religiøse foreninger i alle retninger, golfklubber med dyre kontingenter og så videre.

Lad os hylde og styrke de foreninger, der laver et vigtigt socialt eller humanitært arbejde, ved at lade støtten hvile på objektive kriterier i stedet for at vælge den nemme løsning og blot skære i støtten til alle i Foreningsdanmark.

Lisbeth Bech Poulsen og Jacob Mark
Hhv. skatteordfører og gruppeformand, SF

Uanset, så trænger ordningen til et eftersyn. Så kære regering, hvorfor vælge den nemme løsning og skære alle foreninger over en kam? Hvorfor ikke begynde med at definere, hvad en almennyttig forening skal kunne?

Lad os hylde og styrke de foreninger, der laver et vigtigt socialt eller humanitært arbejde, ved at lade støtten hvile på objektive kriterier i stedet for at vælge den nemme løsning og blot skære i støtten til alle i Foreningsdanmark. I SF ser vi gerne en styrket kontrol i Skat, men det er en meget dårlig prioritering at tage pengene fra fællesskabet i foreningerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00