Skoleledere afviser anti-mobbelov

Danmark skal have en anti-mobbelov, der slår fast, at skolerne er forpligtede til at bekæmpe mobning, og som giver forældre og børn mulighed for at rejse en sag, hvis en skole ikke griber ind. ”Det er ikke det rigtige at gøre,” lyder reaktionen fra skoleledernes formand, Claus Hjortdal.

Med Mimi Jakobsen i spidsen vil Red Barnet have ændret lovgivningen, så den enkelte skole kan gøres ansvarlig for mobning i konkrete sager.
Med Mimi Jakobsen i spidsen vil Red Barnet have ændret lovgivningen, så den enkelte skole kan gøres ansvarlig for mobning i konkrete sager.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

I dag er det sådan, at hvis et barn bliver mobbet og retter henvendelse til skolelederen, og lederen ikke gør noget, så har hverken eleven eller forældrene mulighed for at få en anden instans til at vurdere sagen, fordi der ingen klageadgang er.

Mimi Jakobsen
Generalsekretær, Red Barnet
Fakta
Red Barnet vil gerne i dialog med politikere om, hvor og hvordan et lovkrav rent teknisk kan formuleres, og hvor og hvordan en klageadgang vil kunne placeres og implementeres. Organisationen mener, at Danmark med fordel kan hente inspiration og trække på erfaringer fra Sverige. Her fik man sin første anti-mobbelov i 2006 efter stor bevågenhed på området, bl.a. som følge af en drengs tragiske selvmord efter lang tids mobning. I dag er der nul tolerance over for diskrimination og chikane i skolerne i Sverige. Dette sikres nu i to lovgivninger, der dækker alle typer af skoler, der er underlagt lov om uddannelse: Nemlig skoleloven samt diskriminationsloven, der sikrer, at svenske børn er særligt beskyttede mod diskrimination på grund af køn , religion eller anden trosopfattelse, etnicitet, seksuel orientering, alder, kønsoverskridende identitet samt funktionsnedsættelse.


Kilde: Red Barnet

Efter svensk målestok skal Danmark have en anti-mobbelov, der ikke bare tvinger landets skoler til at bekæmpe mobning blandt børn, men som samtidig også gør det muligt for børn og forældre at klage og føre sag, hvis de mener, at en skole har svigtet.

Sådan lyder det fra Red Barnet, der mener, at danske politikere skal skele mod Sverige for at finde inspiration og erfaring til at udforme det nye lovkrav til landets skoler.

”Mobning kan give børn uhelbredelige sår på sjælen, hvis der ikke gribes ind i tide. På trods af, at vi i Danmark har en lov, der siger, at skoler i Danmark skal have en anti-mobbestrategi, hører vi jævnligt om tragiske historier, hvor mobning har fået lov til at stå på så længe, at børn tager varig skade,” siger generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jakobsen.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00