Debat

Socialdebatten sætter spot på social arv

PRÆSENTATION: Den kommende måned sætter Socialdebatten fokus på forebyggelse af negativ social arv i barndoms- og ungdomsårene. Læs mere om Socialdebatten og de nye debattører her.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På trods af at Danmark er et af verdens rigeste lande, er udfordringer med negativ social arv fortsat store: Uddannelseskløften mellem de riges og de fattiges børn øges, misbrugeres børn bliver oftere misburgere, børn af voldelige forældre bliver oftere voldelige osv. 

Der er med andre ord masser af udfordringer og løsninger, som det nye debatpanel kan tage fat på i den kommende måned. Vi har valgt at fokusere på, hvordan man forebygger negativ social arv i barndoms- og ungdomsårene.

Socialdebatten er en del af Altinget | Social. I sidste måned satte Socialdebatten med stor succes fokus på anbringelser af udsatte børn. Det var første omgang af et nyt koncept, der sigter efter at styrke og fokusere både den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. 

Kort sagt går Socialdebatten ud på, at redaktionen hver måned udvælger særlige emner og/eller problemstillinger inden for socialområdet, som debatpanelet skal debattere.

Det nye debatpanel består af otte personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for problemstillinger om social arv. Læs mere om panelet her: 

<img align="left" src="@nyimg=12488@" />Christine Antorini (S), børne- og undervisningsminister.
Christine Antorini er uddannet cand.comm. fra Roskilde Universitet. Den 47-årige børne- og undervisningsminister blev for første gang valgt ind i Folketinget i 1998-99 for SF. Siden 2007 har Christine Antorini været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Udover sin politiske aktivitet har Christine Antorini været faglig sekretær i HK, studievært på DR2, sekretariatschef i Forbrugerinformationen og kommunikationsmedarbejder i Oticon. Desuden har hun udgivet en række publikationer: "Borgerlige ord efter revolutionen", "Det ny systemskifte", "Fanatisme eller Idealisme" og "Fremtidens partier".

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]
Foto:
Foto:
Foto: socialrdg.dk
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=11999@" />Lisbeth Zornig Andersen, stifter af rådgivningstjenesten Huset Zornig og tænketanken Social Innovation Forum (SIF).
Lisbeth Zornig Andersen har i løbet af sin opvækst været anbragt på adskillige institutioner. Efter et ophold på Hylleholt Husgerningskole for særligt vanskelige børn lykkedes det hende at komme ind på Københavns Universitet, hvor hun læste til cand.polit. med speciale i spilteori. Hun har været administrerende direktør i Specialisterne. I 2009 blev hun udnævnt til formand for Børnerådet. 1. oktober stiftede Lisbeth Zornig Andersen Huset Zornig, der ifølge hende stræber efter at forbedre indsatsen over for samfundets socialt udsatte.

<img align="left" src="@nyimg=12567@" />Benedikte Kiær (K), medlem af Folketinget, Socialordfører og borgmesterkandidat i Helsingør Kommune.
Benedikte Kiær er født i 1969 og uddannet cand.scient.pol. ved Københavns Universitet. Hun har været medlem af Folketinget for Konservative siden 2011 og var i 2010 socialminister under VK-regeringen. På nuværende tidspunkt er Benedikte Kiær social-, sundheds-, by- og bolig-, familie-, handicap-, klima-, miljø- og psykiatriordfører og er derudover også Konservatives borgmesterkandidat i Helsingør Kommune.

Foto: ft.dk
Foto: bupl.dk
Foto:
Foto: uvm.dk

<img align="left" src="@nyimg=12566@" />Flemming Olsen, formand for børne- og kulturchefforeningen.
Flemming Olsen er formand for Børne- og Kulturchefforeningen og til daglig Børne- og Kulturdirektør I Herlev Kommune. Børne- og Kulturchefforeningen er en forening for kommunale direktører eller chefer, som har ansvar for dagtilbud, børne- og familieområdet, skoleområdet samt kultur- og fritidsområdet. Foreningen har medlemmer fra stor set alle landets kommuner.

<img align="left" src="@nyimg=12525@" />Kim Hansen, formand for udvalget for Børn og Unge i Det Kriminalpræventive Råd.
Kim Hansen er udviklingschef i Social-og Sundhedsforvaltningen i Kolding kommune. Han har arbejdet med forebyggelse og tværfagligt samarbejde i forhold til børn og unge i mange år og har desuden været formand for ssp-samrådet. Udvalget for Børn og Unge i Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet begået af, mod og mellem børn og unge. Ifølge Kim Hansen søger udvalget at styrke det lokale tværfaglige samarbejde med udgangspunkt i samarbejdet mellem sociale myndigheder, skole og Politi (SSP).

<img align="left" src="@nyimg=12479@" />Bente Jensen, lektor og forskningsleder ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.
Bente Jensen er forskningsleder på en række projekter og programmer om velfærdssamfundets indsatser over for social arv og udsatte børn samt interventions- og effektstudier i daginstitutioner. Bente Jensen er medlem af forskningsprogrammet ”Organisation og Læring” og forsker i forholdet mellem organisatorisk læring og innovation. Bente Jensen har derudover bidraget til flere vidensopsamlinger og udgivet en række bøger og artikler, som sætter fokus på social innovation og professionelles kompetenceudvikling som indsatsform.

<img align="left" src="@nyimg=12489@" />Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Majbrit Berlau er nyvalgt formand for Dansk Socialrådgiverforening. Hun er uddannet socialrådgiver og har arbejdet på kontanthjælpsområdet med nogle af de mest udsatte borgere. I 2007 bliver hun valgt til Regionsformand for Dansk Socialrådgiverforening-Region øst og har været det frem til i dag. Ifølge Majbrit Berlau har hun igennem årene i fagbevægelsen været med til at sætte fokus på, at faglighed, kvalitet og økonomi er hinandens forudsætninger, og hun er stærk fortaler for, at det kan betale sig at investere i det sociale arbejde, både økonomisk og menneskeligt.

<img align="left" src="@nyimg=12526@" />Henning Pedersen, formand for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).
Henning Pedersen har været formand for BUPL siden 2006. Han er uddannet pædagog fra Seminariet for fritidspædagoger i Vanløse i 1974 og har siden da arbejdet med børn, pædagogik og pædagogisk fagpolitik. BUPL har de seneste to år haft forebyggelse og inklusion som et af sine fokusområder. BUPL har desuden på baggrund af forskning og rundspørger til kommunerne produceret en hvidbog om forebyggelse og inklusion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Lisbeth Zornig Andersen

Stifter, leder, Huset Zornig, formand, SIF, Herberget Overførstergården, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00