Thorning står for skud i strid om udvisning af kriminelle

UDVISNING: Venstres Søren Pind anklager Thorning for at give forkerte oplysninger på seneste pressemøde, da hun blev spurgt til de ændrede regler for udvisningsdomme. S afviser kritikken.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) inddrages nu i striden om den ændrede lovgivning for udvisning af kriminelle.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) inddrages nu i striden om den ændrede lovgivning for udvisning af kriminelle. Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Erik Holstein

"Vi fastholder de regler, der er i forhold til at udvise kriminelle udlændinge."

Sådan lød den centrale sætning i det svar, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forrige tirsdag gav på sit ugentlige pressemøde, da hun blev spurgt til regeringens planer om at gøre det sværere at udvise kriminelle.

I den nuværende lovgivning står der, at domstolene kan udvise kriminelle med mindre det med sikkerhed er i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det er de to ord "med sikkerhed", der udgår. Netop de ord blev sidste år indsat i loven med det formål at få domstolene til at skærpe den tilbageholdende praksis i forhold til udvisning af kriminelle.

Thornings svar påkalder sig oppositionens opmærksomhed, efter dele af en korrespondance mellem EU's justitskommissær Viviane Reding og justitsminister Morten Bødskov (S) torsdag blev offentliggjort af Information.

Enten ved statsministeren ikke, hvad hun taler om, eller også deltager hun bevidst i justitsministerens dobbeltspil.

Søren Pind
Tidligere integrationsminister (V)

Her skriver Bødskov blandt andet, at man vil "slette den eksisterende formulering "med sikkerhed" med henblik på at tilvejebringe en øget beskyttelse mod udvisning."

Direkte angreb
Alligevel gav Helle Thorning-Schmidt altså udtryk for, at regeringen opretholder de gældende regler, og det får nu Venstre tidligere integrationsminister Søren Pind til at gå til direkte til angreb på Thorning:

"Enten ved statsministeren ikke, hvad hun taler om, eller også deltager hun bevidst i justitsministerens dobbeltspil. Man kan diskutere, hvad der er værst," siger Søren Pind og fortsætter:

"Det, statsministeren sagde på sit pressemøde om udvisning af kriminelle, var i hvert fald lodret forkert."

Fastholder loven
Det var hverken muligt at få en kommentar fra statsministeren - eller justitsministeren der er i Luxembourg. Men Socialdemokraternes udlændingeordfører Jacob Bjerregaard siger:

"Vi fastholder den samme lovgivning. Det er rigtigt, at de to ord "med sikkerhed" ryger ud af loven, men det indskærpes jo samtidig, at man ønsker, at praksis ved udvisninger skal være den samme," siger Bjerregaard med henvisning til lovens bemærkninger.

Af bemærkningerne fremgår det, at der "ikke er tilsigtet" nogen ændring af domstolenes praksis", men i oppositionen tvivler man stærkt på, at det vil være nok til at sikre en skrap domspraksis over for kriminelle udlændinge.

Den stramning, der nu ophæves, blev sidste sommer vedtaget af VKO med støtte fra S og SF. Justitsministeren er indkaldt til samråd om sagen i Folketingets retsudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00