Kommentar af 
Ali Aminali

Vores rådne tænder risikerer snart at bide os alle i numsen – hvis vi da stadig har dem

Skiftende regeringer har igen og igen fejlet i forsøget på at forbedre danskernes tandpleje. Nu vil SVM-regeringen nedsætte endnu en kommission, men vores sønderbidte tandplejesystem har brug for akut handling, skriver Ali Aminali.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg uddannede mig som socialrådgiver, havde jeg mange antagelser, om hvilke problemstillinger jeg senere hen vil møde i mit arbejde. Jeg tænkte på alt fra alkoholmisbrug, omsorgssvigt, arbejdsløshed til psykisk sårbarhed og dårlig sundhed som de store udfordringer, jeg ville møde i min hverdag.

Men hurtig gik det op for mig, at et af de helt store sundhedsproblemer, der med jævne mellemrum fyldte meget, var mundhygiejne, tandproblemer og manglende adgang til tandplejen.

For hvis der er noget, som jeg har rådgivet allermest om – og det gælder både i jobcenteret, men også i det boligsociale regi – så er det, hvordan man skal søge støtte til tandplejen. Og jeg love dig, at det er en jungle at finde rundt i.

Selv økonomisagsbehandlere, tandlæger eller forskere kan finde hoved og hale i, hvordan tilskudssystemet kører rundt. Derfor gjorde det ondt, når jeg fik besøg i åben rådgivning af tidligere kræftpatienter, ældre borgere, unge sårbare eller en helt almindelig familiemor, der havde enorme smerter og ikke vidste, hvad de skulle gøre.

Det gjorde ondt at høre dem sige, at “de ikke havde råd og måtte bide det i sig”, hvis vi ikke kunne finde en eller anden form for tilskud, der kunne hjælpe dem med at betale regningen.

For en del år siden måtte jeg smide min “lave skatter, mindre stat”-tænkning delvist i skraldespanden. Jeg indså, at visse ting skal der bruges skattekroner på

Ali Aminali

Ærligt talt, så skammede jeg mig over at leve i et samfund, hvor vi bryster så meget af at have det bedste velfærdssystem, men samtidig formår vi alligevel ikke at have visioner for vores tandpleje. For fanden, vi er så meget bagud, at tandplejen stadigvæk står uden for vores sundhedssystem!

Men der skete også noget i mig. For midt i min kamp for at finde hoved og hale i tilskudsjunglen, eller mit forsøg på at opfordre andre til at tage tandproblemerne alvorligt, gik det op for mig, at det her også rammer og bekymrer den almene borger, der både har en sund økonomi, men også de unge, som netop er ved at tage deres første skridt ind i “voksenlivet”. Ja, jeg har selv stået i situationer, hvor jeg har fravalgt et tandlægebesøg og behandling, fordi det ville smadre familiens budget. 

Derfor måtte jeg for en del år siden smide min “lave skatter, mindre stat”-tænkning delvist i skraldespanden. Jeg indså, at visse ting skal der bruges skattekroner på, hvis man oprigtigt gerne vil leve i et land, hvor bunden, vores ungdom og de sårbare ikke skal gå tabt.

For tabt bliver vi, hvis vi danskere er så bekymrede for at tage til tandlægen på grund af det økonomiske, at vi undgår det og derfor må slås med følgesygdomme resten af vores liv. Tabt er også vores sundhedssystem, hvis man bilder sig selv ind, at det ikke er noget, der belaster. Faktum er også, at dårlig mundhygiejne og tandproblemer er første skridt mod mange følgesygdomme, som rammer vores sundhedssystem senere hen ad vejen.

Vi glemmer nemlig, at dårlig mundhygiejne kan lede til parodontitis, som for eksempel skaber en større sandsynlighed for betændelse og øger risiko for diabetes og betændelse i andre organer. Derfor er det enormt problematisk, at en undersøgelse lavet af Tandlægeforeningen med svar fra 357 tandlæger viser, at 34 procent af tandlægerne dagligt oplever, at patienter takker nej til den fagligt optimale behandling, fordi vedkommende ikke har råd til det. De fleste svarer, at problemet er stigende. 

Kan der så gøres noget ved det? Jo, politikerne har forsøgt at vise danskerne, at dette skal tages alvorligt. Faktisk nedsatte den tidligere VLAK-regering en arbejdsgruppe i 2018, der skulle aflevere en afrapportering af området og egenbetaling i start 2019. Men det kom der intet ud af, og nu vil den nye SVM-regering nedsætte endnu en arbejdsgruppe.

Nogle vil sige, at gratis tandpleje til alle, mens andre vil sige “få dig en forsikring” – og wupti! Så ender vi i den elitære og klassiske kamp mellem minimalstatsdrømme og venstreorienteret fordelingspolitik

Ali Aminali

Sagen er bare, at mange fagpersoner og Tandlægeforeningen allerede godt kender til problemerne og løsningerne, så derfor fristes man til at sige, at regeringen sylter et problem, som kun stiger og vil bide os i numsen, hvis vi overhovedet har tænder tilbage til den tid. 

Vi har et ulige tandplejesystem i Danmark. Og selvom alle siden 2012 har sagt, at der mangler visioner for fremtidens tandpleje, at der skal justeres i forhold til egenbetaling grundet den demografiske udvikling, og at borgere, som fravælger tandplejen af økonomiske årsager, vil koste sundhedssystemet potentielt det dobbelte, så er der intet gjort, som virkelig gør en forskel.

Nogle vil sige, at gratis tandpleje til alle, mens andre vil sige “få dig en forsikring” – og wupti! Så ender vi i den elitære og klassiske kamp mellem minimalstatsdrømme og venstreorienteret fordelingspolitik. Det resulterer i stilstand, arbejdsgrupper og spildte ressourcer i sundhedssystemet og et øget forbrug af skattekroner, fordi følgesygedommene fylder.

Så hvad med at begge grupper stikker piben ind for en stund og beslutter sig for at justere i vores tandpleje, så alle kan få gavn af den? Og her mener jeg ikke kun middelklassen, de forsikrede eller dem, som på mirakuløs vis får et tilskud. Nej, jeg mener os alle! Se, det vil være skønt!

Siger jeg dermed så, at tandplejen skal være fuldt ud statsfinansieret? Tjah. Hvad med at tænke “equity” og ikke “equality”? Hvad med at skrue egenbetalingen ned for visse grupper og gøre det nemmere for andre at forsikre sig via virksomheder eller egen løn? Hvad med at rydde op i det tilskudshelvede, som ingen kan finde rundt i?

Og nå ja, hvad med også at sørge for, at vores tandpleje er en del af vores sundhedssystem? Lige nu står det som sagt ikke udenfor – som om det stadigvæk skulle være smeden, der trækker vores tænder ud. Mon ikke det vil hjælpe?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ali Aminali

Kommende pressechef for Moderaterne (2/4-24), radiovært, forfatter, moderator
socialrådgiver (VIA University College, 2014)

0:000:00