Debat

Behov for nytænkning

DEBAT: Aktiv skadesbehandling giver milliardgevinst til samfundet og får danskerne tilbage i beskæftigelse. Det skriver chefen for PFA's Sundhedscenter i et debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Ruby-Johansen
Chef for PFA's Sundhedscenter 

Alt for mange danskere er uden for arbejdsmarkedet på grund af sygdom. Det er en økonomisk bombe under vores velfærdssystem. Ikke mindst inden for psykiske lidelser er der sket en markant stigning og for mange ender på varig offentlig forsørgelse. Der er brug for nytænkning.

PFA Pension udbyder forsikringer, hvor man i forbindelse med sygdom og invalidering kan få udbetalt invalideydelse fra PFA. Vi har iværksat en målrettet indsats for at få disse personer tilbage i beskæftigelse. Det er i høj grad lykkedes netop for personer med psykiske lidelser.

Det er til fordel for den enkelte, der får et bedre liv. Det er også til fordel for PFA, der investerer lidt i en aktiv indsats, men til gengæld sparer enorme beløb på passiv invalideydelse. Men det er også en fordel for samfundet.

En tidlig indsats er helt afgørende for muligheden for at få sygemeldte tilbage i job. Hver 5., der er sygemeldt i mere end 1 år, kommer aldrig tilbage i arbejde.

Rasmus Ruby-Johansen
Chef for PFA’s Sundhedscenter

Når en person rammes af en psykisk lidelse kan det blive dyrt for samfundet. Kommunen skal bistå med beskæftigelsesindsats, socialindsats og sundhedsindsats. Desuden skal der betales overførselsindkomst. I værste fald permanente ydelser.

Ud over direkte at koste penge går samfundet samtidigt glip af arbejdskraft og skatteindtægter.

Aktiv beskæftigelse giver milliongevinst 
Beregninger fra PFA viser, at hver gang det lykkes at flytte bare én person fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse, betyder det en milliongevinst for samfundet.

En tidlig indsats er helt afgørende for muligheden for at få sygemeldte tilbage i job. Hver 5., der er sygemeldt i mere end 1 år, kommer aldrig tilbage i arbejde.

Derfor har PFA introduceret "Aktiv skadesbehandling", der er en målrettet behovsafdækning af pensionskunder, hvis erhvervsevne er nedsat, og som modtager invalidepension, eller som overvejer at søge invalidepension fra PFA. Aktiv skadesbehandling sættes i gang når, det vurderes at kunne nytte.

Det er et område, PFA har udviklet i de seneste år, og som fra 2010 er blevet en systematiseret del af skadesbehandlingen. Resultaterne har allerede vist sig, idet den generelle reaktiveringsprocent i PFA i dag er 20%, mens det for psykiske lidelser er oppe på 35%.

Stort set alle raskmeldinger sker inden for de første par år. Samtidigt med en markant fremgang i andelen af raskmeldinger er udbetalingsperioden faldet fra 18 til 14 måneder i gennemsnit. Der er altså tale om både en hyppigere og hurtigere tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Der er efter vores overbevisning en række årsager til, at det er lykkedes at skabe gode resultater gennem aktiv skadesbehandling:

  • Vi sætter aktivt ind hos de personer, hvor vi tror på, at det vil virke.
  • Vi har entydige økonomiske incitamenter. Når aktiv skadesbehandling virker, høster PFA direkte økonomisk gevinst.

  • Virksomhederne har incitament til at bakke op, da PFA's besparelser fører til lavere forsikringspriser

  • Vi kan gøre det, vi tror virker. Vi har ingen faggrænser.

  • Der er ingen ret til aktiv skadesbehandling, og PFA har ikke pligt til en aktiv indsats over for alle, eller formalistiske og bureaukratiske strukturer, der hæmmer indsatsen og fjerner fokus fra det, der virker.

Vi mener, at en mere målrettet indsats i den offentlige sektor kunne give milliardgevinster for samfundet. Vi vil derfor anbefale:

  • Skab incitamenter for systematisk arbejde med forebyggelse i kommunerne og i virksomheder.

  • Behandl folk forskelligt. Hurtig screening og herefter indsats, hvor det nytter. Undlad at bruge kræfter på de personer, der helt af sig selv kan vende tilbage til arbejde. Fjern de faglige og strukturmæssige barrierer, så indsatsen kan være individuel, målrettet og tværfaglig.

  • Indfør et system til produktions- og kapacitetsstyring.

  • Skab økonomiske incitamenter i den offentlige sektor. Den kasse, der betaler omkostningerne til en succesfuld indsats, skal betale overførselsindkomsten, når indsatsen fejler.

  • Inddrag private aktører og afprøv nye metoder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00