Fortsat massiv kritik af bosteds-løsning

BOTILBUD: Et nyt forslag om 150 nye psykiatriske pladser, der skal løse problematikken med farlige psykiske syge på de kommunale bosteder, møder stadig kritik. Fire centrale sundhedsaktører er bekymrede over, at det bliver kommuner og ikke læger, der skal visitere til det nye tilbud. Kritikken rammer forbi målet, lyder svaret fra ministeren.

Det skal være en lægefaglig opgave at visitere patienter til et nyt psykiatrisk tilbud målrettet farlige psykisk syge, mener Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Det skal være en lægefaglig opgave at visitere patienter til et nyt psykiatrisk tilbud målrettet farlige psykisk syge, mener Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.Foto: Lægeforeningen
Lise-Lotte Skjoldan

Der er tale om patienter med diagnoser, oftest både misbrug og anden psykisk sygdom. Det er nogle svært syge mennesker, hvor man skal være omhyggelig med, hvad man tilbyder dem. Det tvivler jeg altså på, at kommunen – med al respekt – har kompetencer til at vurdere.

Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen

Jeg synes, at Lægeforeningen overser, at visitationen vil ske på baggrund af indstillinger fra visitationsudvalgene i regionerne.

Karen Ellemann (V)
Fungerende sundhedsminister

Efter regeringen tidligere på året måtte droppe et lovforslag, der skulle forhindre vold og drab på kommunale bosteder, forsøger Folketingets politikere nu igen.

Fakta
150 nye rehabiliterende psykiatriske pladser

På de nye afdelinger vil patienterne, der ofte både vil have en svær psykisk lidelse og et alkohol- og/eller stofmisbrug og typisk også gentagne indlæggelser og afbrudte behandlingsforløb bag sig, kunne få en rehabiliterende, længerevarende behandling.

Et behandlingsophold forventes typisk at have en varighed på mellem tre og seks måneder, og hovedsigtet er gennem en intensiv og helhedsorienteret behandlings- og rehabiliteringsindsats at forbedre patientens helbred, behandle et misbrug og forbedre patientens evne til at klare hverdagen.

Ved at tilbyde en særlig udsat gruppe mennesker en behandlings- og rehabiliteringsindsats, forventer man at kunne reducere antallet af voldsepisoder og konflikter. Og det vil også betyde, at der bliver en højere sikkerhed for både medarbejdere og de øvrige beboere på bostederne.

Patienterne vil blive henvist til nye afdelinger via et visitationsforum, hvor den psykiatriske vurdering tillægges stor vægt, og det vil være den enkelte patients kommune, der har visitationskompetencen.

Det vil være frivilligt for patienterne, om de ønsker at tage imod behandlingstilbuddet og blive indlagt på de nye rehabiliterende psykiatriske afdelinger.

Kilde: Sundhedsministeriet

Alle partier undtagen Enhedslisten står bag en ny aftale om at oprette 150 nye rehabiliterende pladser i psykiatrien, der målrettes de farlige psykisk syge patienter, som de kommunale bosteder har problemer med.

Fakta
Visitationsforummet vil bestå af:

  • En medarbejder fra visitationsenheden i den enkelte patients handlekommune, som udpeges af kommunalbestyrelsen i handlekommunen
  • En socialfaglig konsulent, som udpeges af kommunerne i regionen
  • En speciallæge i psykiatri fra den regionale psykiatri, som udpeges af regionsrådet
  • En repræsentant fra en af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling i regionen
  • Den tilsynsførende fra Kriminalforsorgen, hvis der er tale om personer, der er idømt en foranstaltning i medfør af straffelovens §68 eller §69, hvis der i dommen indgår tilsyn af Kriminalforsorgen.

Kilde: Sundhedsministeriet

I det tidligere, nu skrottede, lovforslag var planen at oprette en ny type særligt sikre bosteder, hvor personalet på afdelingerne ville få muligheder for at udøve visse former for tvang. Med den nye aftale er elementet af tvang fjernet fuldstændigt, og det vækker glæde hos de mange kritiske sundhedsorganisationer. Men derudover er modtagelsen af det nye forslag blandet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00