Psykisk syge langt fra arbejdsmarkedet

SYGEMELDTE: Folk med psykiske sygdomme har længere vej tilbage til arbejdsmarkedet end folk med muskel-skelet-problemer, viste høring.
Foto: colourbox.com
Torbjørn Næs Bertelsen

Stigmatisering er et utroligt stort problem. Folk kan nemt arbejde med folk, der har været fysisk syge, men de har svært ved at arbejde med folk med psykiske sygdomme, når de kommer tilbage i job.

Palle Ørbæk
Direktør, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

På en høring onsdag i Landstingssalen redegjorde direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Palle Ørbæk for, hvilken indsats der bedst bringer syge tilbage til arbejdsmarkedet.

"En ting er vi sikre på, og det er, at aktiveringen eller TTA (Tilbage Til Arbejdsmarkedet) fungerer bedst over for folk med muskel-skelet-problemer. De vender hurtigt tilbage og fastholdes i arbejde," sagde Palle Ørbæk på høringen.

Samme succes kan man ikke tale om, når det kommer til folk, der er sygemeldt på grund af en psykisk lidelse.

"Man er god til at give folk den rette medicin og fjerne angsten og depressionen, men man har kun i begrænset omfang succes med at få folk tilbage i arbejde igen," sagde Palle Ørbæk.

En af årsagerne til, at det står skidt til med at få folk med psykiske lidelser tilbage på arbejdsmarkedet, er ifølge Palle Ørbæk, at der ikke er specielt meget forskning om emnet. Samtidig har mange det svært ved at arbejde sammen med en person med en psykisk lidelse.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00