Danmark skal forske i algebrændstof

NYHED: Danmark skal være foregangsland i forskning af biobrændstof fra alger, mener ekspert. Spændende, lyder det fra politisk side.
Alger kan være fremtidens kilde til biobrændstof.
Alger kan være fremtidens kilde til biobrændstof.Foto: Wikimedia Commons
Lars Beck

Fordelen ved alger er, at produktiviteten er mellem 30 og 300 gange større end med fødevareanvendelsen

Birgir Nordahl
Lektor, Syddansk Universitet

Danmark bør satse på biobrændsel fra alger, hvis det står til Dansk Folkepartis energiordfører, Morten Messerschmidt. Ved at satse på alger i stedet for planter, vil man kunne undgå at tage fødevarerne ud af hånden på verdens fattigste, mener Morten Messerschmidt.

Han opfordrer i en pressemeddelelse klima- og energiminister, Connie Hedegaard (K), til at sætte produktionen af bioolie fra alger på dagsordenen:

"Med den nye teknik kan alger fra havet omdannes til brændstof, og effektiviteten er efter nye forskningsresultater i blandt andet Holland 10 til 20 gange højere end med de traditionelle afgrøder - og det uden at optage kostbar landbrugsjord," skriver Morten Messerschmidt i pressemeddelelsen.

Danmark som foregangsland
Ifølge lektor på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet, Birgir Nordahl, er det realistisk, at Danmark etablerer sig som foregangsland på dette område:

"Fordelen ved alger er, at produktiviteten er mellem 30 og 300 gange større end med fødevareanvendelsen," siger Birgir Nordahl til Altinget.dk.

Han peger samtidig på, at man kan udnytte CO2-udledningen fra energiproducenterne:

"Alger kræver forholdsvis høj temperatur. Dette kan løses ved at lægge produktionen ved siden af varmekraftværker og bruge overskuddet af varme derfra. Alger gror ved hjælp af CO2, hvilket man samtidig kan tage fra varmekraftværkets skorsten og lede ned. Dermed genbruges CO2'en."

Støtte fra V og S
Fra politisk side opfattes ideen som spændende. Men det er op til forskerne at søge forskningsmidler selv, i og med, at politikerne allerede har afsat en pulje til formålet:

"Vi vil gerne have, at der skal forskes i biobrændstoffer. Det lyder rigtigt spændende, og der kan allerede søges penge hos EUDP (Energi Teknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram). Der er allerede afsat 200 mio. kr. til forskning af biobrændstof, der kan søges af," siger Socialdemokraternes energiordfører, Mette Gjerskov.

Også hos Venstre er der interesse for projektet: "Jeg synes det lyder spændende. Forskningsbudgettet øges fra 500 mio. kr. til 1 mia. kr. i 2010. Men det er EUDP der tager stilling til hvilke forskningsområder, der skal prioriteres," siger energiordfører Lars Christian Lilleholt (V).

0:000:00