Debat

Tænk nationalt - Giv mulighed for at handle lokalt

DEBAT: Århus-rådmand langer ud efter Christiansborg-politikerne, som han mener favoriserer hovedstaden, når der skal foretages infrastruktur-prioriteringer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Thyssen (R)
Teknik- og miljørådmand i Århus.

Regeringen kom i december med sit bud på en bedre infrastruktur.

Det har givet en kraftig debat, for der var mange lokale projekter, der ikke var prioriteret i regeringens oplæg. Den debat har sat fokus på et overordnet problem for en god infrastrukturudvikling i Danmark. Den udprægede grad af central styring.

Kommunerne har i øjeblikket svært ved at løfte selv mindre lokale infrastrukturanlæg. Den økonomiske spændetrøje, kommunerne er lagt i, giver ikke kommunerne nogen mulighed for at handle selv. Det skyldes skattestop og anlægsstop i samspil med manglende lokale bevægelsesfrihed til at benytte økonomiske værktøjer som trængselsafgifter, parkeringsindtægter mv. Udgangspunktet er, at Christiansborg beslutter alt!

Det betyder, at Hovedstaden får først, for det er der, regeringen sidder, og derfra deres verden går!

For dertil og fra går de daglige ture, så det er der, politikerne møder de lokale problemer til og fra Borgen! Det er forståeligt og meget menneskeligt.

Men det hensætter resten af landet i lammelse. Her bliver den nødvendige lokale investering omkring de større byer afhængig af, hvilke smuler der falder fra hovedbordet - med tak til.

Jeg tror dog på, at landspolitikerne er velmenende mennesker, der vil deres land det bedste, og så må det jo være op til os lokalpolitikerne rundtom i landet at gøre opmærksom på gode projekter i provinsen. Jeg tillader mig derfor at håbe på, at der i den kommende trafikpolitik vil blive lukket op for en større grad af statslig medfinansiering, samt muligheder for at bruge f. eks. bompenge og p-afgifter til trafikinvesteringer.

Det kunne jo ske, at det ville være til gavn for alle parter, at der også i provinsen blev en tålelig kollektiv transport omkring de større byer. Det kunne jo ske, at det ville virke som "manna" til glæde for den opgradering, der er planlagt af det landsdækkende skinnenet - startende fra hovedstaden naturligvis!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00