Miljøminister: Nu skal ballastvand renses

SKIBSFART: Danmark vil ratificere konvention om skibes ballastvand næste år. Det skal hindre invasive arter i havmiljøet. Samtidig vil miljøministeren skubbe på i EU, så andre lande ratificerer aftalen.
Anders Jerking
Danmark vil næste år ratificere den internationale konvention om rensning af skibes ballastvand. Det lovede miljøminister Troels Lund Poulsen (V) på et samråd i Folketingets Miljøudvalg onsdag.

Konventionens mål er at mindske udbredelsen af invasive arter, da de udgør en trussel mod vandmiljøet. I Danmark menes en tredjedel af de invasive arter i vandet at stamme fra skibes urensede ballastvand.

"Vi er i færd med det lovforberedende arbejde og stiler mod en raticifering i løbet af 2011," sagde ministeren på samrådet, der var indkaldt af SF's miljøordfører, Ida Auken. Hun er ikke tilfreds med, at Danmarks skrev under på konventionen i 2004, men endnu ikke har ratificeret den.

Fart på i EU 
Konventionen træder først i kraft, når den er ratificeret af mindst 30 lande, hvis handelsflåde udgør mere end 35 procent af den samlede internationale handelsflådes bruttotonnage. I øjeblikket har kun Sverige, Frankrig og Spanien i EU ratificeret aftalen, men Troels Lund Poulsen vil nu tage kontakt til det spanske EU-formandsskab for at få Spanien til at skubbe på de øvrige EU-lande.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00